Naar inhoud springen

Blob-architectuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Melvinvk (overleg | bijdragen) op 10 feb 2019 om 21:24. (Melvinvk heeft pagina BLOB (architectuur) hernoemd naar Blob-architectuur)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het Kunsthaus Graz, een voorbeeld van BLOB
The Sage Gateshead, door Norman Foster
Het Guggenheim Museum van Bilbao. BLOB en deconstructivisme

Blob-architectuur, ook wel blobitectuur en BLOB genoemd, is een architectuurstijl waarbij de buitenkant van een bouwwerk grillige vormen heeft.

Oorsprong van de term BLOB

Blob-architectuur, ook wel aangeduid met de term BLOB , deze term is bedacht door de architect Greg Lynn in 1995. Lynn hield zich bezig met experimenten in digitale ontwerptechnieken met CAD-programma's. Hij gebruikte de term 'blob' om de vorm te beschrijven die ontstond na het aanklikken van een wolk willekeurige punten in een CAD-computerprogramma. Naast het Engelse woord voor 'klodder' is het ook afgeleid van de computerterm BLOB (binary large object): het dataformaat waarmee deze vormen werden opgeslagen in een database. (bilinear object)

Types Blob-architectuur

Er zijn vier verschillende types, afhankelijk van het feit of het inwendige van het gebouw de grillige buitenkant volgt.

Type I

De vloeren zijn rechthoekig en volgen de buitenwand niet; de vloeren worden gedragen door van de buitenwand gescheiden dragers. Voorbeeld: het Guggenheim Museum in Bilbao.

Type II

De vloeren volgen de buitenwand, maar worden apart ondersteund. Voorbeeld: het Vrijheidsbeeld in New York.

Type III

De vloeren volgen de buitenwand, en de ondersteuningen zitten in de buitenwand verwerkt.

Type IV

De vloeren volgen de buitenwand, en worden door de (versterkte) buitenwand gedragen. De buitenwand is de drager. Zie exoskelet. Voorbeeld: het Swiss Re-gebouw in Londen.

Verwante stromingen