Bloedbad van Glitiškės

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het bloedbad van Glitiškės, ook bekend als het bloedbad van Glinciszki, vond plaats op 20 juni 1944 in het Litouwse dorp Glitiškės. Er werden 37 Poolse dorpsbewoners vermoord door Litouwse collaborateurs.

Geschiedenis[bewerken]

Eerder op de dag vond er een treffen plaats tussen de Litouwse politie en het Poolse vrijheidsleger, de Armia Krajowa. Tijdens de gevechten kwamen vier Litouwse politieagenten om het leven. Als vergelding op de dood van deze politieagenten, besloot de commandant van de eenheid dat er voor elk Litouws slachtoffer tien dorpsbewoners moesten worden vermoord. Uiteindelijk werden er 37 personen gearresteerd en geëxecuteerd. Opmerkelijk is dat de commandant later door de Duitsers werd gearresteerd en uiteindelijk werd geëxecuteerd. Dit omdat bij de slachtoffers die hij voor de vergelding uit had gekozen een werknemer van het Duitse bestuur zat.

Enkele dagen later werd de massamoord gevolgd door bloedige aanslagen van Poolse partizanen. Zij vermoordden in het Litouwse dorp Dubingiai als vergelding op de massamoord in Glitiškės 20 tot 27 personen.