Bloedbad van Bleiburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloedbad van Bleiburg
Monument voor de slachtoffers
Monument voor de slachtoffers
Plaats Vlag van Oostenrijk Oostenrijk, Bleiburg
Coördinaten 46° 34′ NB, 14° 49′ OL
Datum mei 1945
Oorzaak massa-executie door Joegoslavische partizanen
Doden meerdere tienduizenden
Slachtoffers Ustaše, Kroatische en Sloveense soldaten en burgers
Bloedbad van Bleiburg (Oostenrijk)
Bloedbad van Bleiburg
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Het Bloedbad van Bleiburg is de moord op een groot aantal voornamelijk Kroatische soldaten en burgers in mei 1945 in het Oostenrijkse dorp Bleiburg.

Uit vrees voor het oprukkende partizanenleger van Tito vluchtte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in mei 1945, een grote colonne tegenstanders van de nieuwe machthebbers uit de in 1941-1945 onder Ante Pavelic met nazi-Duitsland collaborerende Onafhankelijke Staat Kroatië via Slovenië naar Oostenrijk. Onder de vluchtelingen bevonden zich Ustaše en Sloveense soldaten, maar ook een zeer groot aantal burgers. In de grensplaats Bleiburg werden ze tegengehouden door Britse soldaten, die hen overleverden aan de Joegoslavische partizanen. Een deel van hen werd weggevoerd naar Joegoslavische gevangenissen en strafkampen, het grootste deel werd zonder vorm van proces ter plaatse terechtgesteld.

Tot op heden worden massagraven gevonden van slachtoffers van het bloedbad. Het aantal slachtoffers is onmogelijk te achterhalen, maar wordt geschat op meerdere tienduizenden.