Bloem de Ligny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloem de Ligny
Bloem de Ligny cropped.jpg
Algemene informatie
Geboren 7 juli 1978
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1996-
Act(s) Sam and the Womp
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal:  Muziek

Bloem de Ligny de Wilde, kortweg Bloem, (Apeldoorn, 7 juli 1978) is een Nederlandse zangeres uit Haarlem die door haar image met Björk werd vergeleken.[1] In september 2012 scoorde ze als zangeres van de Britse band Sam & The Womp een Britse nummer 1-hit met de single Bom Bom.

Carrière[bewerken]

In 1996 speelde ze op Oerol en Lowlands. Twee jaar later bracht ze het album Zink uit, dat was opgenomen in Townhouse Studios in Londen onder productionele leiding van ex-Boomtown Rats bassist Pete Briquette. Dit album gaf haar in het live circuit de nodige bekendheid.[bron?] In 1999 werd ze genomineerd voor een Edison in de categorie 'Beste zangeres', maar ze verloor van Ilse DeLange. Daarna studeerde ze aan de kunstacademie in Rotterdam en Londen. Sinds 2003[2] woont en werkt ze in Londen als muzikante en filmmaakster.

In 2005 speelde ze in de band Polichinelle, een duo dat zij vormde met muzikant Bubu. Bloem noemde zich in deze periode Serafina Ouistiti. De track Dans My Poitrine van Polichinelle belandde begin 2006 op de downloadcompilatie 30 Days van het label The Peppermill uit Vancouver met ook bijdragen van Domotic en Venetian Snares.

Een ander project uit die periode was Fono & Serafina, een duo dat zij vormde met de Nederlander Ties van der Linden uit Nijmegen. Het duo maakte één album, Bathtub, dat echter weinig commercieel succes kende.

Meest recentelijk is Bloem actief onder de naam Lady Oo. Met dat pseudoniem werd ze zangeres van Sam & The Womp, een band die uit acht musici (onder wie Bubu) bestaat en die veel invloeden gebruikt van Balkan- en ska-muziek. Ondertussen bracht ze ook twee solo-albums in eigen beheer uit, Kaleidophone en Song the ship.[3]

Met Sam & The Womp bouwde Bloem in snel tempo een grote live-reputatie op, onder meer dankzij veel optredens op prestigieuze popfestivals. In het voorjaar van 2012 bracht de groep het liedje Bom Bom uit, dat enige tijd later werd opgepikt door de Britse popzender BBC Radio 1. Eind augustus werd het nummer op single uitgebracht, waarna het nog geen week later in één keer binnenkwam op de eerste plaats van de Britse hitlijst, met een totaalverkoop van meer dan 107.000 exemplaren (downloads) in een week tijd.[4].

Verwijzingen[bewerken]

Externe links[bewerken]