Bluegrass Beeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bluegrass Beeg Festival
Band bij Bluegrass Beeg 1e editie in 2013
Band bij Bluegrass Beeg 1e editie in 2013
Algemene informatie
Datum tweede helft oktober
Locatie Vlag van Nederland Grevenbicht
Duur 1 dag
Genre(s) Bluegrass
Oprichter EBMA[1]
Organisator Stichting Auti Vriendelijk Limburg
Edities
Aantal edities 4 in 2016
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bluegrass Beeg is een cultureel akoestisch muziekfestival in Grevenbicht, Nederlands Limburg. Bijkomstig is dat het festival autismevriendelijk in ingericht.

Het festival wordt gehouden in oktober. Muzikanten uit diverse landen in Europa en ook uit andere werelddelen komen naar Grevenbicht, om diverse stijlen binnen het kader van akoestische bluegrassmuziek ten gehore te brengen. Onder akoestische muziek worden verstaan stijlen zoals bluegrass, folk, country, klezmer, gypsy en ook Iers die in beginsel met akoestische muziekinstrumenten wordt gespeeld. Tijdens het festival treden ongeveer 10 bands ofwel 35 artiesten en/of muzikanten op. Per jaargang trekt dit ongeveer 500 tot 600 bezoekers. Bluegrass Beeg wordt georganiseerd door de werkgroep Bluegrass Beeg van Stichting Auti Vriendelijk Limburg.

Opzet[bewerken]

Tijdens het festival zijn er podiumoptredens die plaatsvinden in het gemeenschapshuis Oos Hoes in Grevenbicht. De bands strijden hier voor de eer van beste band van het festival. De bezoekers van het festival brengen een stem uit en bepalen zo wie muzikaal en qua presentatie de beste is.

Parallel aan de optredens worden workshops gegeven die te maken hebben met deze muziek en in lijn met de stijlen van die muziek, uitgevoerd door gerenommeerde Europese en/of Amerikaanse muzikanten. Muziekinstrumenten worden getoond en uitleg wordt gegeven over het juist gebruik en goed onderhoud van deze instrumenten. Ook zijn er activiteiten en workshops voor kinderen van alle leeftijden. Nabij de festival locatie is een openbare parkeerplaats waar vrij gebruik van kan worden gemaakt. Bezoekers maken gebruik van het café en aangelegen markt/parkeerplaats om zelf en gezamenlijk te jammen.

Het festival is autisme vriendelijk ingericht. D.w.z. dat noodzakelijke maatregelen zijn genomen om ook mensen met een vorm van autisme te kunnen ontvangen als bezoeker, vrijwilliger en/of als artiest. Organisatorische maatregelen zijn o.a. goede infrastructuur en toegankelijkheid, ordelijke en structureerde omgeving, duidelijke wegbewijzering, overzichtelijk informatie, (professionele-) ondersteuning en begeleiding vooraf geïnstrueerd en aanwezig tijdens het festival, de beschikbaarheid van een prikkelarme ruimte, informatie voorziening door NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme), licht- en geluid productie gereduceerd en de beschikbaarheid van een noodorganisatie. Deze opzet draagt ertoe bij dat mensen met autistische kwaliteiten makkelijker actief kunnen deelnemen aan het (internationaal) sociaal en maatschappelijke verkeer.

Publiekswinnaar Bluegrass Beeg[bewerken]

Via een stemronde onder het publiek werd bepaald dat de band Blue Maxx in 2013 gewonnen heeft. Een half jaar later mag de band een volledig concert verzorgen. In 2014 heeft Red Herring de publieksprijs gewonnen en heeft de band een concert gegeven. In het voorprogramma speelde de band Flinthill. In 2015 heeft Hayde uit Noorwegen de publieksprijs gewonnen. In 2016 won het trio DreckPack uit Duitsland de publieksprijs.

Bluegrass in en rond Nederland[bewerken]

In Nederland is een kleine groep liefhebbers actief in de Bluegrass. Naar schatting ruim 2000 mensen actief en daarnaast een groep passief bezig met bluegrassmuziek. In het najaar van 2013 werd het eerste autismevriendelijk festival genoteerd. In 2013 waren de navolgende landen door middel van bluegrassbands vertegenwoordigd, te weten: België, Duitsland en Nederland. In de eerste jaargang hebben tien Bluegrassbands een of meerdere keren opgetreden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]