Nederlandse Vereniging voor Autisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NVA
Nederlandse Vereniging voor Autisme
Doel zet zich in voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten in alle levensfasen en op alle levensterreinen
Opgericht 1978
Zetel De Bilt
Personen
Directeur Caroline Verkerk (sinds 1 juni 2022)
Website

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is een vereniging "(...) die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten in alle levensfasen en op alle levensterreinen."[1]

De vereniging[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging is opgericht in 1978. Eind 2020 telde de NVA ruim 11.000 leden.[2] Ze functioneert in elf regio's en is gevestigd in Bilthoven. Naast belangenbehartiging heeft de NVA als doel het geven van informatie en advies en stimuleert ze lotgenotencontact. De vereniging geeft een ledenblad uit en een wetenschappelijk tijdschrift.

Congressen en themadagen[bewerken | brontekst bewerken]

Eenmaal per jaar wordt in Utrecht een landelijk autismecongres georganiseerd. Daarnaast zijn er themadagen rondom een specifiek onderwerp waar mensen met autisme in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben.

Overige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met het AutismeFonds wordt jaarlijks een Autismeweek georganiseerd. De NVA heeft verder een informatie- en advieslijn voor vragen over autisme.

De NVA geeft de Autipas uit en organiseert Auti-Doe-Dagen en Auti Actie Dagen. Ook is de sociale app AutThere ontwikkeld voor jongeren met autisme.

Ook geeft de NVA brochures uit en heeft ze een zesdelige serie op dvd uitgebracht over de impact die autisme op het dagelijks leven heeft. Andere producten zijn de voorlichtingsfilms Als autisme niet opvalt en AutiDelict (over autisme en justitie).

In 2015 werd gestart met een Steunpunt Autisme en werk.

De NVA kent een negental ambassadeurs, namelijk de schrijfster Birsen Basar, de havo-leerling Elijah Delsink, de zwemkampioen Marc Evers, de cabaretier Fabian Franciscus, Ernst Lanting ofwel DJ Edlan, de studente Lotte Lefel, Henri Mandemaker, fondsenwerver van de NVA en het AutismeFonds, Jasper Wagteveld, ervaringsdeskundige en trainer, en Wouter Staal, onder meer bijzonder hoogleraar autismespectrumstoornissen.[3]

Samenwerking met Balans[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 2013 werd Swanet Woldhuis aangesteld als interim-directeur van de NVA. Ze werd tevens directeur van Balans, de landelijke vereniging voor ouders van kinderen met leer- en gedragsstoornissen. Door één directeur aan te stellen probeerden beide verenigingen hun slagvaardigheid te vergroten.[4] Vanaf april 2014 werkten de landelijke bureaus van NVA en Balans samen.[5]

Op 21 juni 2014 vond een bestuurlijke fusie tussen NVA en Balans plaats. Beide verenigingen bleven zelfstandig bestaan, maar kregen één bestuur. In 2018 werd besloten om de samenwerking stop te zetten[6]: in 2020 vond de ontvlechting plaats tussen NVA en Balans.

Directeur[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds juni 2022 is Caroline Verkerk directeur.[7] Daarvoor was Karol Henke directeur vanaf maart 2019.[8]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]