Bluetongue Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bluetongue Stadium

Bluetongue Stadium (tot 2011 Central Coast Stadium genoemd, maar hernoemd vanwege de sponsoring door Bluetongue Brewery) is een stadion in Gosford, aan de kust van het Brisbane Water. Het stadion is de thuisbasis van de Central Coast Mariners FC die uitkomen in de A-League. Het stadion wordt ook gebruikt voor rugbywedstrijden en andere evenementen.

Het stadion is oorspronkelijk ontworpen als thuisbasis voor de Noord-Sydney Bears Rugby League

Het stadion is rechthoekig, en opvallend is dat het stadion niet aan vier, maar aan drie zijden zitplaatsen heeft. Het zuidelijke deel is open en geeft door een rij palmbomen heen uitzicht op het Brisbane Water. Met een capaciteit van 20.119, alleen zitplaatsen, is het stadion vanaf 2011 het op vijf na grootste stadion in de A-League. De Central Coast Leagues Club en League Club Field bevinden zich tegenover het stadion.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 1911 stelde het lokale bestuur voor om een sportpark aan te leggen aan de kust van het Brisbane Water. In 1915 werd het eerste deel geopend, waarna in hetzelfde jaar een cricketveld aangelegd werd. Tijdens de kredietcrisis van de jaren 30 werd er verder aan het park gewerkt, met als doel om banen te creëren. In 1939 werd het sportpark aangesloten op het treinnetwerk, en werden er tennisbanen en een bowlingbaan geopend. Sindsdien heet het park Grahame Park, naar de toenmalige burgemeester van Gosford.

In de loop van de tijd kwamen er steeds meer geluiden op, om het park met een stadion uit te breiden. In de jaren 90 werd het park ingrijpend verbouwd, en in 1999 leek er een stadion klaar voor gebruik te zijn. Het stadion werd pas opgeleverd in januari 2000, vanwege problemen met de bouw. Het weer had namelijk niet meegewerkt, en dat zorgde ervoor dat de bouw vertraging opliep. Het stadion is als rugbystadion gebouwd. Het rugbyteam ging echter in 2002 failliet, en er waren plannen om het stadion af te breken, en er een ander sportpark op te bouwen. In 2003 kwam er echter een onverwachtse wending. Het stadion werd geselecteerd voor het WK Rugby van 2003. Er werden drie groepswedstrijden in het stadion gespeeld. Japan tegen de Verenigde Staten, Ierland tegen Roemenië, en Argentinië tegen Namibië. In 2004 speelde de Pacific Islanders Rugbyteam een wedstrijd in het stadion.

In het jaar 2005 kreeg het stadion een vaste huurder. Central Coast Mariners werd opgericht, en er werden in het stadion voor het eerst competitiewedstrijden gespeeld voor een sport. Het stadion kwam nog meer tot groei toen in 2006 de tweede vaste huurder kwam. Het Central Coast Rugby team. Zij haakten echter in 2007 alweer af. Het stadion ging toen weer verder als de thuisbasis van de CCMariners-A-league

Naamswijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de bouw van het stadion zijn er verschillende naamswijzigingen geweest:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Central Coast Stadium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.