Božena Kriegerová

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Božena Kriegerová
Božena Kriegerová (1910)
Algemene informatie
Bijnaam Božena Johana
Geboren 14 mei 1888
Písek
Overleden onbekend
Nationaliteit Boheemse, Tsjechische
Land Vlag van Bohemen Bohemen, Vlag van Tsjechië Tsjechië
Beroep Pilote
Bekend van Eerste Tsjechische vrouwelijke vliegenier
Zie ook Božena Laglerová
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Božena Kriegerová (14 mei 1888, Písek[1] – onbekend) was een Tsjechisch luchtvaartpionier. Ze was op 17 oktober 1910 de eerste Tsjechische vrouw ooit die een piloot vergezelde in een motorvliegtuig, te weten de Oostenrijkse piloot Josef Sablatnig.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kriegorová werd op 14 mei 1888 geboren in de Zuid-Boheemse stad Písek, in huis nr. 54 in de binnenstad (thans Chelčického 9). Ze was de dochter van kleermaker Karl Krieger en zijn vrouw Anna (geboortenaam: Pešková). Ze werd op 19 mei 1888 gedoopt in de Kerk van de Geboorte van de Maagd Maria in Písek onder de naam Božena Johana.[1]

Eerste vlucht[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 16 oktober 1910 werd een vliegshow gehouden op een grasveld in Prosek bij Praag. Duits vliegenier en architect Oswald Kante, wiens machine verloren ging tijdens het vervoer per spoor, zou deelnemen, evenals de Oostenrijker Josef Sablatnig met zijn dubbeldekker, gemodelleerd naar die van de Gebroeders Wright.[2] Het evenement werd bijgewoond door de aartshertog van Oostenrijk, Karl Franz Joseph, de latere keizer,[3] en de Tsjechische gouverneur Karl Maria Coudenhove.[3]

Kriegerová naast Sablatnig in het vliegtuig

Nadat Sablatnig een dag later, op 17 oktober, de eerste testvlucht had voltooid, werd de tweede vlucht aangekondigd. Het vliegtuig zou opstijgen met een dame uit het publiek.[3] Kriegerová werd uiteindelijk gekozen als passagier. Ook de latere pilote Božena Laglerová was die dag aanwezig, maar werd niet gekozen. Kriegerová werd uitgerust voor de vlucht en nam plaats in de open cockpit van het vliegtuig, dichtbij de motor, rechts van de piloot. Haar plaats in het vliegtuig leverde meteen veel media-aandacht op. Sablatnig liet het vliegtuig opstijgen en vloog daarna op gematigde hoogte over Kbely en terug, een vlucht van 2 minuten en 6 seconden, en landde vervolgens veilig. De gebeurtenis werd onder andere door de redacteur van het tijdschrift Čas vastgelegd; beelden van die dag werden gepubliceerd in het fototijdschrift Český svět[4].

Door haar vlucht werd Kriegerová de eerste Tsjechische vrouw die in een gemotoriseerd vliegtuig vloog. Niet lang daarna werd Božena Laglerová de eerste vrouwelijke Tsjechische piloot met een vliegbrevet.

Zie de categorie Božena Kriegerová van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.