Boa Vista (Kaapverdië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boa Vista
Eiland van Kaapverdië
CV Boa Vista.PNG
Locatie
Land Kaapverdië
Eilandengroep Barlavento, Kaapverdische Eilanden
Locatie Atlantische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 620 km²
Inwoners (2013) 12.000[1]
Hoofdplaats Sal Rei
Lengte 31 km
Breedte 29 km
Hoogste punt Monte Estância (387 m)
Detailkaart
Bela-vista-net-Boa Vista-map.jpg
Foto's
Zicht op duinen/strand
Zicht op duinen/strand
Boa Vista
Gemeente in Kaapverdië Vlag van Kaapverdië
Boa Vista (Kaapverdië)
Boa Vista (Kaapverdië)
Eiland Boa Vista
Coördinaten 16° 5′ NB, 22° 48′ WL
Algemeen
Oppervlakte 620 km²
Inwoners 12.000 [2]
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Boa Vista (Portugees voor 'Mooi uitzicht') is een woestijnachtig eiland in de Barlavento-archipel van Kaapverdië, een eilandengroep die bestaat uit 10 eilanden, waarvan Boa Vista het meest oostelijk ligt. Het eiland ligt daarmee het dichtste tegen het Afrikaanse vasteland. De afstand tussen Boa Vista en Senegal bedraagt 450 km.

Boa Vista is ook een van de 22 gemeentes van Kaapverdië. De hoofdplaats van de gemeente is de stad Sal Rei.

Geografie[bewerken]

Plaatsen op het eiland[bewerken]

Het eiland Boa Vista is voor statistische doeleinden opgedeeld in de volgende plaatsen:

  • Bofarreira
  • Cabeça Dos Tarrafes
  • Cidade De Sal Rei
  • Estância De Baixo
  • Fundo Das Figueiras
  • João Galego
  • Lacacão
  • Povoação Velha
  • Rabil

Landschap[bewerken]

Het grootste deel van het eiland is vrij vlak, het hoogste punt van het eiland is Monte Estancia met zo'n 387 meter. Andere bergen zijn Santo Antônio (Sint-Antonius) en Monte Negro (Zwarte Berg).

Geschiedenis[bewerken]

In de 15e eeuw werden de Kaapverdische Eilanden ontdekt door Diogo Gomes, een Portugese ontdekkingsreiziger. Alle eilanden waren oorspronkelijk onbewoond tot in 1462 de Portugezen zich kwamen vestigen op het eiland Santiago. De eilandengroep werd in 1587 een Portugese kolonie. De eilanden werden vooral gebruikt als tussenstop voor de slavenhandel tussen het Afrikaanse vasteland en Amerika.

Bevolking[bewerken]

De bevolking van Boa Vista bestaat uit een mix van verschillende nationaliteiten. Op het eiland kunnen we creolen, negroïden en blanken terugvinden. De creolen vormen met 70% de grootste groep van bewoners, dit doordat tijdens de kolonisatie door Portugal, veel Portugezen zich waagden aan een relatie met de slaven van het Afrikaanse vasteland en deze zich nadien settelden.

Politiek[bewerken]

Kaapverdië wordt op gemeentelijk niveau, net als op landelijk niveau, beheerst door twee partijen: aan de linkerzijde de PAICV en aan de rechterzijde de MpD.

De Gemeentelijke Vergadering (in het Portugees: Assembleia Municipal) van de gemeente Boa Vista bestaat nu uit 13 leden. Hiervan zijn 4 leden afgevaardigd door de PAICV, 8 leden door de MpD en 1 lid van FV.BV. Het gemeentebestuur (câmara) bestaat uit 5 MpD-leden.

Gemeenteraadsverkiezingen[bewerken]

Elke 4 jaar vinden op dezelfde dag de verkiezingen plaats voor de Gemeentelijke Vergadering als voor het Gemeentebestuur.

Partij 2004[3]
%
2004
zetels
2008[4]
%
2008
zetels
2012[5]
%
2012
zetels
PAICV 35.22 5 34.0  ? 29.0 4
MpD 64.78 8 62.6  ? 58.6 8
FV.BV - - - - 9.5 1

Gemeentebestuur[bewerken]

Partij 2004[3]
%
2004
zetels
2008[4]
%
2008
zetels
2012[5]
%
2012
zetels
PAICV 34.96 0 31.3 0 28.5 0
MpD 65.04 5 65.6 5 59.3 5
FV.BV - - - - 8.9 0

Vervoer[bewerken]

Luchtvaart[bewerken]

Ongeveer 5 km ten zuidoosten van de plaats Sal Rei ligt de internationale Luchthaven Boavista: IATA: BVC, ICAO: GVBA.[6][7]

Taxi[bewerken]

De officiële taxi's zijn rode pick-ups, maar in principe biedt iedereen zichzelf aan als taxi. Betalen kan met escudo's en euro's. Ook is het mogelijk om zelf als taxi te fungeren door mensen achterin je pick-up te laten springen. Dit is echter meestal iets wat je gratis doet.

Economie[bewerken]

De belangrijkste economische activiteiten op dit moment zijn het kweken van dadels en toerisme. Vroeger was Boa Vista bekend voor zijn zoutwinning en dadelkweek, maar de droge ondergrond maakte daar een einde aan. Veel mensen werken daarom nu voor de hotelketens, rijden met een taxi of verkopen souvenirs in Sal Rei.

Toerisme[bewerken]

Op dit ogenblik kunnen we op het eiland verschillende all-in hotels terugvinden. De bekende RIU-keten[8] heeft 2 hotels op het eiland, namelijk RIU Touareg in het zuiden van het eiland en RIU Karamboa in het westen. Daarnaast zijn er ook nog kleinere hotels en ketens aanwezig zoals Iberostar, Royal Decammeron, Hotel Estoril, Hotel Migrante, Luca Calema. Naast de hotels zijn er ook enkele charmehotels en guesthouses op het eiland te vinden, zoals Guesthouse Orquidea en Beachbar/ Holiday Apartments: Social Club, beide uitgebaat door Belgen.

Bekende personen uit Boa Vista[bewerken]

Externe link[bewerken]