Bob Jesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

D.C. (Bob) Jesse (Amsterdam, 13 november 1914 - Voorhout, 20 februari 1982), in het verzet Vos genoemd, was een Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

In de eerste oorlogjaren was Bob Jesse betrokken bij de verzetsactiviteiten rond de Arbeiders Jeugd Centrale (A.J.C.) en het links-radicale blad 'De Vonk'. Hij was een papierenvervalser en verschafte onder meer het Zuid-Limburgse verzet persoonsbewijzen, distributiestamkaarten en bonkaarten. Hij was tijdens de oorlog een medewerker van de Tweede Distributiestamkaart-groep (T.D.-groep).

Verraad[bewerken | brontekst bewerken]

Door het vele werk wat hij verrichtte raakte hij fysiek en mentaal verzwakt. Bij een persoonscontrole bij Utrecht op 16 juni 1944 werd hij gearresteerd, omdat de kleur van de inkt van de vingerafdruk op zijn persoonsbewijs niet overeenkwam met de gebruikelijke. Er kwam een notitieboekje boven tafel met de tekst "Vergadering Limburg, Theo Roermond". Onder zware dwang zwichtte Jesse en gaf hij waardevolle informatie prijs. Tijdens een vergadering van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Weert wordt een aantal kopstukken opgepakt. Jac Naus, Jan Willem Berix, Jan Hendrikx, Guus Hermans, W.H.M. Jansen en Jacques Knops worden samen met Jesse opgepakt en naar kamp Vught gebracht.

Op 27 juni wordt Jesse vrijgelaten om als lokaas te dienen bij de opsporing van zijn vroegere opdrachtgever T. van Vliet. Op 1 september wordt een poging door P. Loyens en W. Bergmans ondernomen om Jesse in zijn eigen huis te liquideren. Deze poging mislukt, Jesse wordt lichtgewond opgenomen in het ziekenhuis.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Direct na de bevrijding begint de zoekactie naar de verrader opnieuw. Jesse wordt gelokaliseerd en voorgeleid voor de rechtbank. De Roermondse rechtbank wees bij de argumentatie van het vonnis op het feit dat alle getuigen hadden verklaard dat Jesse zeer verdienstelijk werk had verricht in de oorlog ten behoeve van de illegaliteit en het een raadsel was waarom hij verraad had gepleegd. De rechtbank hield rekening met de lichamelijke en geestelijke conditie waarin hij zich had verkeerd. Jesse was door overmacht tot verraad gedwongen. Op 11 maart 1946 wordt Jesse van verdere rechtsvervolging ontslagen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]