Boekenkast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een boekenkast

Een boekenkast is een, vaak uit hout vervaardigde, kast met schappen (planken) speciaal bedoeld om boeken in te zetten. Boeken worden in de boekenkast opgeborgen om ze in goede conditie te houden en om ze desgewenst overzichtelijk neer te zetten (bijvoorbeeld op alfabetische volgorde op auteursnaam). De boeken kunnen desgewenst rechtop gehouden worden middels een boekensteun.

Historische voorbeelden[bewerken]

Aanvankelijk werden boeken in een boekenkist bewaard. In de 18e eeuw kwam de boekenkast in zwang.

Statussymbool[bewerken]

Een goedgevulde boekenkast geldt als een teken van educatie en wordt daarom (in sommige kringen) als een statussymbool gezien. Zozeer zelfs dat het een tijdlang mogelijk was in meubelzaken boeken per meter te kopen, allemaal van dezelfde grootte en voorzien van dezelfde rug. Een stiekeme inspectie van de inhoud van de boekenkast is, als hij even alleen in de kamer is, voor een gast soms de gebruikte methode om achter de interesses van zijn gastheer te komen.

Als alle boeken er echter nog steeds als nieuw uitzien, en nog naar drukinkt ruiken, kan dit een teken zijn dat ze slechts als statussymbool dienen en dat de eigenaar ze nooit heeft gelezen. Het is echter in strijd met de etiquette om ongevraagd een boek uit de boekenkast te pakken; je mag er wel naar kijken maar niet eraan zitten. Een boekverzamelaar is wellicht zo zuinig op zijn boeken dat hij speciale exemplaren zo mooi mogelijk wil houden.

De allereerste boekenkast van IKEA werd in 1943 ontworpen door Ingvar Kamprad en wordt nog steeds verkocht.

Vormen van boekenkasten[bewerken]

Boekenkasten zijn er tegenwoordig in verschillende vormen:

Toepassingen[bewerken]

Naast de boekenkast in woningen, zijn boekenkasten onder meer ook te vinden in kantoren, bibliotheken en archieven.

Zie ook[bewerken]