Kast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Kast (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Kast.
Moderne kast met dubbele deuren en bovenkastjes

Beluister

(info)
Voorraadkast in Groene Kruisgebouw (Wessum)

Een kast is een bergruimte in een woning of gebouw al of niet afsluitbaar met een deur. Kasten kunnen in wanden worden weggewerkt of als losse elementen worden geplaatst en worden dan meubels genoemd. Kasten worden meestal gebruikt voor het opslaan van gebruiksvoorwerpen. Sommige kasten hebben horizontale schappen, andere kasten hebben laden erin. Ladekasten zijn kasten met alleen laden erin. Het beoogd gebruik van de kasten beïnvloedt de keuze tot inrichting van de kast.

Soorten[bewerken]

Er zijn verschillende soorten kasten, vaak genoemd naar de waar men de kast kan vinden of wat men in de kast kan vinden, bijvoorbeeld:

Geschiedenis[bewerken]

Eeuwenlang was de kist het voornaamste opbergmeubel in huis. Pas in de 17e eeuw gaan toog-, kolom- en kussenkasten het interieur van de rijke kooplieden overheersen. Later werden er in iedere woning muurkasten gebouwd, maar deze zijn sinds het eind van de 20e eeuw helemaal verdwenen. Omdat we nu veel meer spullen hebben om op te bergen dan ooit zien we een toename naar de vraag van bergkasten.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname, bekijk de oorspronkelijke versie of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)
Icoontje WikiWoordenboek Zoek kast op in het WikiWoordenboek.