Boekovina-Duitsers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Boekovina-Duitsers waren een groep etnische Duitsers die van 1780 tot de jaren 1940 leefden in Boekovina, een historische regio in het westen van het huidige Oekraïne en het noorden van Roemenië. Zij vormden een minderheid (rond de 21% van de bevolking in 1910, meer joden dan christenen) tot aan de Holocaust.

Geschiedenis[bewerken]

14de tot 17de eeuw[bewerken]

Een kleine groep Duitse handelaars en kooplieden woonde vanaf de 14de eeuw in het Vorstendom Moldavië. Deze groep verdween volledig in de 17de eeuw door de culturele assimilatie van de Csángó's.

1774 tot 1918: Boekovina onder Habsburgse heerschappij[bewerken]

In 1774/75 annexeerden de Habsburgers het gebied ten noordwesten van de Moldova waar voornamelijk Roemenen, Hoetsoelen, Lipovanen en Armenen woonden. Sindsdien wordt Boekovina ook wel Buchenland genoemd.

Van 1774 tot 1786 kwam een planmatige, maar ook soms spontane verhuizing van Duitsers naar het gebied. De verhuizers kwamen voornamelijk uit Zips (boven-Hongarije), het Banaat, Galicië, de Palts, uit vorstendommen uit Baden en Hessen en uit de verarmde regio van het Bohemer Woud.

De ontwikkelde Duitse bevolking behoorde in de 19de eeuw tot de elite van het land. Door landgebrek vertrok een deel van de bevolking na 1850 naar Amerika, voornamelijk de Verenigde Staten.

Van 1849 tot 1851 en van 1863 tot 1918 was Boekovina een kroonland in de Habsburgse monarchie. In vergelijking met de andere kroonlanden was de Boekovina een minder ontwikkeld gebied.

In 1875 werd de universiteit van Czernowitz opgericht. Het was de meest oostelijk gelegen Duitstalige universiteit in Europa en deze bestond tot 1920.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef de bevolking van Boekovina het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije trouw.

1918-1940: Boekovina onder Roemeense heerschappij[bewerken]

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog viel het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije uit elkaar en kwam Boekovina onder Roemeens toezicht te staan. Hierop werden niet-Roemeense verenigingen, cultuurinstellingen en scholen geroemaniseerd.

De politieke verantwoordelijken van de Duitsers zochten financiële en politieke steun in het Duitse Rijk.

Tijdens de nazidictatuur in Duitsland verzetten enkele Duitse verenigingen en organisaties tegen de propaganda van het Derde Rijk en de reformatiebeweging van de nationaalsocialisten.

Rond 1938 schaarde de Duitse bevolking zich wel achter het Derde Rijk omdat de Roemeense Staat hen onderdrukte. Velen maakten zich op om te verhuizen naar Duitsland.

Boekovina- en Bessarabisch-Duitse evacués op het station van Graz-Puntigam, november 1940.

1940-1944: Thuis in het 'Reich'[bewerken]

Toen nazi-Duitsland in 1939 het niet-aanvalsverdrag tekende met de Sovjet-Unie, was het einde van de Boekovina-Duitsers nabij. Het noorden van Boekovina zou onder de Sovjet-Unie vallen en de Duitse bevolking zou moeten verhuizen. In 1940 bezette de Sovjet-Unie het noorden van Boekovina. De zogenaamde etnische Duitsers uit Boekovina, ongeveer 96.000, werden geëvacueerd, meestal naar plaatsen in Polen.

Van 1941 tot 1944 behoorde Boekovina volledig tot Roemenië. De overgrote meerderheid van de joodse bevolking (ongeveer 30% van de totale bevolking) werd vermoord door het Derde Rijk en Roemenië onder de Holocaust.

1944-heden[bewerken]

Toen het Russisch front dichterbij kwam in 1944/45 vluchtte de Duitse bevolking in Polen en Boekovina naar het westen.

In 1945 werden de overgebleven 7500 Boekovina-Duitsers geëvacueerd naar de Bondsrepubliek Duitsland. Het bestaan van Duitsers in Boekovina behoorde, met uitzondering van enkelen, tot het verleden.

Na de Tweede Wereldoorlog integreerden de Boekovina-Duitsers zich in de Bondsrepubliek of in de DDR. Sommigen emigreerden naar Amerika. De herinnering aan het verloren thuisland werd nog in leven gehouden door regelmatige bijeenkomsten.

Een bekende afstammeling van Boekovina-Duitsers is musicus Stefan Hantel, die bekend is onder zijn artiestennaam Shantel.

Organisatie[bewerken]

De politieke vertegenwoordiging van Boekovina-Duitsers en andere Duits-sprekende groepen in Roemenië valt onder het Democratisch Forum van Duitsers in Roemenië.

Externe link[bewerken]