Bokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustratie van een rijk versierde bokaal
Bokaalglas van Trappistes Rochefort

Een bokaal (van het Italiaanse Boccale) is een grote drinkbeker of kom van metaal (bijvoorbeeld goud, zilver of tin), hout, klei, glas of ander materiaal met een wijde mond en een voet, die gebruikt wordt sinds de middeleeuwen. De term wordt ook gebruikt voor een wedstrijdbeker.

De bokaal is naar vorm en structuur verwant met de kelk. In de 15e en 16e eeuw werd het tot pronk- en toonbeker en als zodanig vaak ingelegd met goud of zilver en rijk versierd met reliëf, vrijstaande figuren en email, edelstenen of parels.

De pronkbokalen werden vaak uitgerust met een deksel met knoppen en grepen, vaak in de vorm van hoofden of figuren. Aan de zijde van buik en deksel werden vaak munten ingelegd (zie ook muntbeker). Deze vorm, die uit de gotiek afkomstig was, werd gehandhaafd tot in de 18e eeuw.

Bierglas[bewerken | brontekst bewerken]

Bokaal is in België een verzamelnaam voor een bepaalde soort bierglazen. Een bierglas is een bokaal wanneer het glas een grote brede bolvorm kent en een steel met voet heeft. Soms kan er ook een deksel op zitten, en vaak staat er een opschrift op.

Omdat bokaal een verzamelnaam is, is dit glas er in vele soorten en maten. Bijna elk biermerk heeft wel een bokaal in zijn collectie bierglazen. Bierkenners stellen dat elk speciaal (gebrouwen) bier ook in dit brede glas gedronken behoort te worden. Het aroma van het bier zou beter tot zijn recht komen, meer dan bijvoorbeeld het geval is bij een fluitje of een jonkerglas.[1] Met name hoogalcoholische bieren zouden er beter door smaken, omdat deze vaak meer aroma hebben.