Bolderkar-affaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Exterieur van kinderdagverblijf De Bolderkar in 1988

De Bolderkar-affaire in 1988 had betrekking op vermeend kindermisbruik bij medisch kinderdagverblijf De Bolderkar in Vlaardingen dat werd geconstateerd door een diagnose met behulp van poppen. Veertien kinderen werden bij de ouders weggehaald en uit huis geplaatst en de vaders werden opgepakt. Uiteindelijk ging iedereen vrijuit, omdat de bewijsvoering vrijwel uitsluitend was gebaseerd op de omstreden onderzoeksmethode.

De affaire begon met de toen driejarige Elise Watts. Ze had een lichte lichamelijke handicap, waardoor ze regelmatig omviel en vaak blauwe plekken had. De orthopedagoge van het kinderdagverblijf vermoedde dat er meer aan de hand was en ondervroeg haar met de poppenmethode. Bij deze methode werd gebruik gemaakt van anatomisch correcte poppen, voorzien van geslachtsdelen. Aan een kind werd hierbij door de orthopedagoge gevraagd wat je daarmee kan doen. Hoewel ze daar geen specifieke training voor had gehad werd op grond van haar bevindingen de conclusie getrokken dat de vader van Elise haar seksueel had misbruikt. De leiding van het kinderdagverblijf meldde het vermeende misbruik bij justitie. Daarna werd bij dertien andere kinderen dezelfde conclusie getrokken.

De strafzaak tegen de vader van Elise resulteerde in vrijspraak, zowel bij de rechtbank als in hoger beroep. De strafzaken tegen de andere vaders werden geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Intussen waren drie vaders gezwicht voor de harde verhoormethodes en hadden niet-gepleegde incest bekend. Later zijn ze op die verklaringen teruggekomen. De vader van Elise emigreerde vanwege de affaire naar Engeland.

In 2009 vertoonde TV Rijnmond een documentaire over de zaak getiteld Smeulende resten.[1] In datzelfde jaar eiste Elise Watts excuses van de Nederlandse staat en het kinderdagverblijf.[2] In 2010 kreeg ze een vergoeding van 10.000 euro.[3]

Externe bronnen[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]