Bolognese School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint Sebastian van Domenichino.

De Bolognese School of School van Bologna was een stroming in de Italiaanse schilderkunst van de 16e en 17e eeuw. De stroming is genoemd naar de stad Bologna, waar zij ontstond. Het meest representatief was de familie Carracci, waaronder Ludovico en zijn neven Agostino en Annibale. Zij stichtten een academie, en namen in de stroming ook een vooraanstaande plaats in.

Andere grote schilders die tot deze stroming, en daarmee tot de barok, gerekend kunnen worden, zijn onder meer Domenichino, Guido Reni, Giovanni Lanfranco. Overigens is in het werk van Annibale Carracci en zijn leerlingen een vereniging van barokke en classicistische elementen te onderkennen; aanvankelijk speelde de tegenstelling tussen beide stijlen geen grote rol. De Bolognese School wordt ook wel de "Eclectische School" genoemd, een naam die ook op andere intellectuele terreinen, bijvoorbeeld de geneeskunde, veel voorkomt en die dus niet uniek is voor de Bolognese School. De naam geeft aan dat er in zo'n stroming of benadering diverse stijlen met elkaar versmolten.

Invloeden[bewerken]

Met de scholen van Florence en Rome wedijverde de Bolognese School om de eerste plaats in de Italiaanse schilderkunst; tegelijkertijd beïnvloedde zij de barok van Rome. Domenichino en Lanfranco waren dan ook actief in die laatste stad; Lodovico Carracci bereisde geheel Italië.

Maar ook de Zuid-Nederlandse schilderkunst heeft, in de persoon van Rubens, de invloed van de Bolognese School ondergaan, evenals de Franse schilderkunst die invloed heeft gevoeld (Nicolas Poussin, Charles Le Brun).

Academie[bewerken]

De Carracci's openden ook een fysieke school te Bologna, de zogenaamde Accademia dei Desiderosi, later de Accademia degli Incamminati genaamd. Het desiderosi duidt op het verlangen van de deelnemers om niet te worden beschouwd als louter werklieden, maar gelijkwaardig te worden geacht aan musici en dichters. Incamminati duidde erop dat men gangmaker wilde zijn. De school werd in religieus opzicht controversieel doordat er naar naaktmodellen werd gewerkt.

Aangezien juist vanuit de Academie de principes van de Bolognese stroming werden onderwezen en uitgedragen, kan het begrip "Bolognese School" ten dele samenvallen met het begrip "school" als instelling. Er waren echter ook andere schilders in Bologna (zie Denijs Calvaert) die een school openden.

Lijst van kunstenaars[bewerken]

1501 - 1600[bewerken]

1601 -1650[bewerken]

1650 - 1700 en later[bewerken]