Agostino Carracci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agostino Carracci
Zelfportret met uurwerk, Museo della Storia di Bologna
Geboorte
Datum 16 augustus 1557
Plaats Bologna
Overlijden
Datum 22 maart 1602
Plaats Parma
Levensloop
Land Italië
Beroep kunstschilder en grafische kunstenaar
Artistieke carrière
Stijl Bolognese School
Genres schilderijen en fresco's, gravures, karikatuur
Samenwerking Annibale Carracci, Ludovico Carracci
Leerlingen Domenico Zampieri
Bekende werken Triomf van Galatea, Verkrachting van Cephalus, Kruisiging van Tintoretto, Laatste Communie van de heilige Hiëronymus, I Modi
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Agostino Carracci (Bologna, 16 augustus 1557Parma, 22 maart 1602) was een Italiaanse kunstschilder en een grafische kunstenaar. Hij behoorde tot de Bolognese School.

Carracci wordt vaak gezien als uitvinder van de karikatuur. Deze verwerkte hij onder meer in zijn gravures. Het grootste deel van zijn tijd wijdde hij aan het maken van schilderijen en fresco's. Hij schilderde vaak met zijn broer Annibale Carracci en zijn neef Ludovico Carracci, die ook schilders waren. Hij ging 1597 naar Rome en werkte daar onder meer samen met Annibale aan decoraties in het Palazzo Farnese.

Onder zijn bewonderenswaardige fresco's worden onder andere Triomf van Galatea en Verkrachting van Cephalus gerekend. Andere bekende en opmerkelijke voorbeelden van zijn kunst zijn de Kruisiging van Tintoretto en de Laatste Communie van de heilige Hiëronymus (Pinacoteca Nazionale di Bologna) Carracci is vermoedelijk ook de illustrator van de latere versie van I Modi.

In 1602 stierf hij in Parma en liet de decoratie van de Sala dell'Amore in het Palazzo Ducale del Giardino met De moederlijke, hemelse en aardse liefde van Venus onvoltooid.

Domenico Zampieri was een van de belangrijkste leerlingen van Agostino Carracci.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Agostino Carracci van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.