Bombardement op Coventry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Churchill bij de ruïnes van de kathedraal

Het bombardement op Coventry was een bombardement op de Engelse stad Coventry op 14 november 1940 door de Luftwaffe. De Duitse codenaam was Mondscheinsonate, omdat het volle maan was. Er vielen 568 doden en 863 zwaargewonden. Na dit bombardement werd in de Duitse propaganda het woord "coventrieren" gebruikt.

In de beginperiode van de Slag om Engeland werd meer gefocust op tactische bombardementen door de Luftwaffe. Dit hield onder andere in dat er vliegvelden, vliegtuigfabrieken, e.d. werden bestookt, teneinde de landing op het Britse eiland te vergemakkelijken.

Door strategische blunders (bombardementen van woonwijken), en een 'oog-om-oog,tand-om-tand'-politiek ontaardde dit in de uiteindelijke bommenterreurcampagne die door beide kampen werd uitgevoerd.

In het boek "The Ultra Secret" wordt gesteld dat Churchill op de hoogte was van de Duitse plannen om Coventry te bombarderen, dankzij de inspanningen van Bletchley Park, waar de Duitse Enigma-berichten werden ontcijferd. Aangenomen werd dat Churchill besloot echter geen actie te ondernemen, omdat hij niet wilde verraden dat de Duitse code gekraakt was. Anderen, waaronder de Engelse historicus David Hunt, bestrijden dit; zij stellen dat wel een vermoeden was van een bombardement, maar dat de locatie onbekend was

Zie de categorie Coventry Blitz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.