Naar inhoud springen

Bond van Religieuze Anarcho-Communisten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bond van Religieuze Anarcho-Communisten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter Année Rinzes de Jong
Geschiedenis
Opgericht 1920
Opheffing 1932
Opgegaan in Bond van Anarcho-Socialisten (1932)
Afsplitsing(en) Onafhankelijke Religieuze Gemeenschap (1932)
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Krant De Bevrijding
Richting Links
Ideologie Christenanarchisme

Sociaal-anarchisme

Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Bond van Religieuze Anarco-Communisten ook gespeld als Bond van Religieuse Anarcho-Communisten (BRAC) was een Nederlandse (deels) religieus-anarchistische beweging die actief was tussen 1920 en 1932. De BRAC ontstond uit het christelijk-anarchistische Vrije Menschen Verbond van Lodewijk van Mierop en de Bond van Christen-Socialisten (BCS) van ds. Année Rinzes de Jong. Deze laatste was ook de voorzitter van de BRAC. In de BRAC bevonden zich twee vleugels: de met het communisme sympathiserende vleugel en de typisch christelijk-anarchistische vleugel. Oorspronkelijk was de Bond niet-marxistisch en niet-sociaaldemocratisch (men wilde geen sociaaldemocraten worden, maar een onafhankelijk christen-socialisme naast de sociaaldemocratie hebben), maar vooral anarchistisch-socialistisch georiënteerd. De Bond vond zijn meeste aanhang onder orthodox-protestanten.

Hoewel de Bond anarchistisch was, waren er veel niet-anarchisten lid van de BRAC. Ook veel niet-christelijke socialisten en anarchisten sloten zich bij de BRAC aan, zoals Clara Wichmann.

In 1932 wijzigde de Bond zijn naam in Bond van Anarcho-Socialisten (BAS). Toen de bond zich niet meer presenteerde als religieus, stapten de meeste religieuze anarchisten uit de BAS. Année Rinzes de Jonge richtte in 1932 de Onafhankelijke Religieuze Gemeenschap op.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]