Naar inhoud springen

Borsbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Paul Hermans (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2020 om 12:38. (→‎Sint-Antoniuskerk: Spelfout gecorrigeerd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Borsbeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Borsbeke (België)
Borsbeke
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Herzele Herzele
Coördinaten 50° 54′ NB, 3° 54′ OL
Overig
Postcode 9552
Detailkaart
Borsbeke (Oost-Vlaanderen)
Borsbeke
Portaal  Portaalicoon   België

Borsbeke is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Herzele. De plaats telt ongeveer 2000 inwoners. Borsbeke is gelegen in de Denderstreek, aan de Molenbeek.

Geschiedenis

De naam Borsbeke is afgeleid van Bursitbace wat een samenvoeging is van Bursitja, stekelig struikgewas en beek. Borsbeke werd voor het eerst vermeld in 870 (9e eeuw) in een oorkonde van de Gentse Sint-Pietersabdij.

Sint-Antoniuskerk

De kerk van Borsbeke

De kerk werd in 1659 gebouwd in laatgotische stijl. In 1694 brandde de vieringtoren af, die spoedig heropgebouwd werd. In 1774 werden de twee zijbeuken toegevoegd. De Sint-Antoniuskerk is een kruiskerk, voorheen omringd door een ommuurd kerkhof, waarvan enkel de kerkhofmuur ten zuiden en ten westen van de kerk bewaard is gebleven. In 1902 vond er een grondige opknapbeurt plaats o.l.v. de architect Jules Goethals, hiervan zijn de gegevens terug te vinden op de gedenksteen in het portaal. Er bevindt zich een graftombe uit 1773-1774, in het zuidelijke zijaltaar, geconstrueerd door Frans Somers. Deze beeldhouwer was tevens verantwoordelijk voor de beelden van Sint-Rochus en Sint-Adrianus, en twee reliëfs uit het leven van Sint-Antonius. Ook bevindt er zich een 17e-eeuws beeld van Sint-Antonius, eigenlijk afkomstig uit de kapel in de Sint-Antoniusdreef, een biechtstoel uit 1685, een 17e-eeuwse doopvont en een classicistische preekstoel uit het laatste kwart van de 18e eeuw. Het schilderij van het hoofdaltaar is ‘De aanroeping van Sint-Antonius’, door Gaspar de Crayer. Tevens bevindt er zich in de kerk de ‘Tenhemelopneming van Maria’, door Nicolas de Liemaeckere, uit 1686, en de ‘Graflegging’ door Antoon van den Heuvel uit 1637. De kruisweg werd door J.B. Van Eycken gemaakt rond 1850.

Bezienswaardigheden

Sint-Antonius in kapel
Zicht op de kerk van op het kerkhof

Borsbeke is sterk verbonden met Sint-Antonius. De 17e-eeuwse kerk staat daar symbool van. In de middeleeuwen moesten misdadigers van de Gentse schepen te voet naar deze plaats komen, ter boetedoening van hun daden.

De verering van Sint-Antonius vindt men nu nog terug in de jaarlijks terugkerende paardenommegangen, waarbij de paarden worden gezegend door de plaatselijke Diaken. Ook de jaarlijkse kermis in januari wordt aan hem gewijd, Sint-Antonius zijn naamdag was immers 17 januari, de kermis begint de eerste zondag na 17 januari.

Geografie

Borsbeke ligt in het dal gevormd door de Molenbeek, het hoogste punt ligt op de grens met Sint-Lievens-Houtem. Vanop de Balei is het bij helder weer mogelijk om de torens van Gent te zien.

Streekproduct

Bakkerij De Smet in Borsbeke (bestaat ondertussen niet meer) maakte vroeger Borsbeekse speculoos. Dit streekproduct wordt nu verkocht in talrijke verkooppunten.[1]

Zie de categorie Borsbeke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.