Borstelneus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Borstelneus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Siluriformes (Meervalachtigen)
Familie:Loricariidae (Harnasmeervallen)
Geslacht:Ancistrus
Soort
Ancistrus dolichopterus
Kner, 1854
Afbeeldingen Borstelneus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Borstelneus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis 13 centimeter
Watertemperatuur 24-27 °C
pH 6-8
DH 5-17°
Minimum aquariumgrootte 80 centimeter
Portaal  Portaalicoon   Vissen

De borstelneus of antennemeerval of blauwe schildersmeerval (Ancistrus dolichopterus) is een vis uit het Amazonegebied, uit de familie harnasmeervallen (Loricariidae).

Kenmerken[bewerken]

Dit dier heeft vlezige tentakels op de snuit. De mannetjes hebben grotere en dikkere stekels op de kop. Hij kan tot 13 centimeter lang worden. De borstelneus is een enigszins bizar gevormde vis met een afgeplatte buik. Deze platte buik verraadt de levenswijze van de antennemeerval zoals hij ook wel genoemd wordt. De naam borstelneus dankt de vis aan de borstel, een soort van uitstulpsel op de neus met allerlei antennes. Dit uitstulpsel heeft overigens alleen het mannetje. Een goed kenmerk om de dolichopterus te onderscheidden van andere Ancistri is de witte rand van de rugvin.[2]

Leefwijze[bewerken]

De vredelievende borstelneus eet microbiële fauna die zich schuilhoud in algenlagen, hierdoor worden ze vaak aangeduid als algeneters. De hoeveelheid algen die ze eten is echter marginaal en dierlijke proteïnen als voeding zijn noodzakelijk. Overdag zitten ze meestal verscholen en worden pas tegen de avondschemering actief.

Voortplanting[bewerken]

Ze zetten hun eieren af in een holletje of op stenen. Het mannetje neemt de zorg voor de eitjes helemaal zelf voor zijn rekening. Tijdens de broedperiode kan het mannetje wat agressief reageren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De borstelneus leeft voornamelijk in het Amazonebekken. De vis wordt vooral in snelstromende wateren gevonden met een redelijk neutrale pH waarde en zacht water. Ze zijn te vinden op donkere plekken met veel schuilplaatsen.

Aquarium en vijver[bewerken]

De borstelneus voelt zich het beste thuis in een groot gezelschapsaquarium (minimaal 80 centimeter lang), met voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van kienhout en rotspartijen. Omdat hij in zijn natuurlijke omgeving in snelstromend water leeft, is dit ook in een aquarium voor de vis erg fijn. Dit kun je bereiken met een zeer krachtig motorfilter. Hij is vredelievend en kan dus prima met andere vissoorten gehouden worden. Tijdens de broedperiode kan de vis wat agressief zijn. Je kunt hem beter niet in een net opgestartte bak uitzetten, maar eentje die inmiddels bealgd is. De borstelbek zal zijn voedsel dan eenvoudig van het hout, de rotsen en de ruiten schrapen. Als er niet voldoende algen zijn, kunt u bijvoeren met voedertabletten voor bodembewoners als basis, en zo nu en dan (geblancheerde) waterkers en spinazieblaadjes. De borstelneus kan prima solitair leven en zal zelfs de kleinste vissen met rust laten. De ideale waterwaarden zijn pH 6 tot 8, met een temperatuur van 24 tot 27 °C. Het water moet zuurstofrijk zijn. Het is een erg gemakkelijke vis om te houden, zeker voor beginners.

Vaak worden andere ancistrussen foutief aangeboden als de dolichopterus, welke in realiteit zelden in de handel wordt aangeboden. De echte dolichopterus is herkenbaar aan de witte rand op de rugvin. [3]

Taxonomie[bewerken]

Kner, 1854
Serienummer: 164347

Zie ook[bewerken]