Naar inhoud springen

Closterotomus biclavatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BKannen (overleg | bijdragen) op 11 feb 2020 om 23:40.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Closterotomus biclavatus
Closterotomus biclavatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Closterotomus
Fieber, 1858
Soort
Closterotomus biclavatus
(Herrich-Schäffer, 1835)
nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Closterotomus biclavatus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De bosbesprachtblindwants (Closterotomus biclavatus) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Gottlieb August Wilhelm Herrich-Schäffer in 1835.

Uiterlijk

De bruin tot zwarte, langwerpig ovaal gevormde blindwants is macropteer (langvleugelig) en kan 5.5 tot 7.5 mm lang worden. Het lichaam is bedekt met lichte haartjes. Het halsschild heeft een lichte achterrand en het scutellum een licht uiteinde. De cuneus (de vleugelpunt van het ondoorzichtige gedeelte van de voorvleugel) is zwart en heeft een opvallende witte vlek. De pootjes zijn bruinrood en de schenen hebben zwarte stekeltjes. Van de antennes is het eerste segment zwart, net als het verdikte gedeelte van het tweede segment. De rest van het tweede segment is licht geelbruin net als het vierde segment. Het derde segment heeft ook een licht gedeelte.

Leefwijze

De soort overwintert als eitje en is in mei volwassen. Er is één generatie per jaar. De nimfen en volwassen dieren worden gevonden op blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) maar ook bijvoorbeeld op grote brandnetel (Urtica dioica) waar ze jagen op bladluizen (Aphidoidea) en zoeken naar eitjes van bijvoorbeeld bladhaantjes (Chrysomelidae).

Leefgebied

De soort is zeer zeldzaam in Nederland. Lange tijd dacht men dat ie niet meer in Nederland voorkwam totdat in 2017 weer waarnemingen zijn gemeld vanuit Den Helder. Het verspreidingsgebied is Palearctisch, van Europa tot Azië.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: