Boswachterij Anloo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boswachterij Anloo
Natuurgebied
Boswachterij Anloo (Nederland (hoofdbetekenis))
Boswachterij Anloo
Situering
Land Nederland
Locatie Aa en Hunze
Coördinaten 53° 2′ NB, 6° 43′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Anloo
Informatie
Oppervlakte 1,6 km²
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Terborgh (herfst 2018)
Terborgh (herfst 2018)

De Boswachterij Anloo ligt ten zuidoosten van het dorp Anloo in de Nederlandse provincie Drenthe. De boswachterij heeft een omvang van ca. 160 ha. De boswachterij behoorde eertijds tot het landgoed Terborgh, plaatselijk bekend als het Evertsbos. De familie Everts plantte in 1914 het eerste dennenbos en ging over tot kleinschalige ontginning van de heide. Deze ontginning werd voortgezet tot 1930. De boswachterij is tegenwoordig eigendom van Staatsbosbeheer.

Het landschap in de boswachterij is kleinschalig en afwisselend. Er zijn lanen en houtsingels aangelegd, waartussen gemengd bos groeit. In de boswachterij zijn in de loop der tijd een aantal uitheemse bomen aangeplant, zoals de mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum), waarvan in 1926 voor het eerst drie stuks werden aangeplant. Inmiddels zijn er 25 mammoetbomen, die zich verspreid tussen de inheemse bomen bevinden.[1]

De familie Everts nam ook het initiatief tot de aanleg in 1953 van een pinetum: het Pinetum Ter Borgh, met een grote coniferencollectie.

1rightarrow blue.svg Zie Pinetum Ter Borgh voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de boswachterij ligt hunebed D11, verschillende grafheuvels uit de ijzertijd, waarvan één aan het Galgwanderveen. Ook zijn er zijn resten gevonden van een eeuwenoude weg die mogelijk al in de late bronstijd in gebruik was. Verscholen in het bos ligt tegenwoordig ook een begraafplaats en sinds 2014 ook een urnenveld.

Staatsbosbeheer heeft in de boswachterij enkele wandelingen uitgezet:

  • het cultuurhistorisch wandelpad Anloo
  • het natuurpad Anloo

De bossen zijn bereikbaar vanaf Eext en vanaf een parkeerplaats aan de weg van Anloo naar Anderen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich op het landgoed een onderduikershol. Van de acht onderduikers werden er in september 1944 drie gevangengenomen en in Westerbork ter dood gebracht. Kort voor de bevrijding werden op deze plaats tien verzetsstrijders uit Groningen geëxecuteerd. Voor hen werd een gedenkteken opgericht, aanvankelijk alleen voor de tien mensen die hier werden gedood, later ook voor de drie in Westerbork omgebracht onderduikers.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]