Bourne (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bourne
De Bourne bij Pont-en-Royans
Lengte 43,1 km
Debiet 21,0 m³/s
Stroomgebied 787 km²
Bron Massif du Vercors
Monding de Isère bij Saint-Just-de-Claix
Stroomt door Departementen Isère en Drôme
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Bourne[1] is een zijrivier van de Isère in het zuiden van Frankrijk, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, departementen Isère en Drôme. Een groot deel van haar loop stroomt de rivier door de Gorges de la Bourne.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Bourne ontspringt in parc naturel régional du Vercors nabij Villard-de-Lans, departement Isère, en stroomt oostwaarts door de Vercors om uit te monden in de Isère bij Saint-Nazaire-en-Royans. De rivier heeft zich diep ingegraven in het kalkplateau en daarbij een lange, smalle en diepe kloof gevormd, de Gorges de la Bourne. Zij doorkruist de plaatsjes Choranche, Pont-en-Royans, Auberives-en-Royans en La Motte-Fanjas. De totale lengte is 43,1 km.

De belangrijkste zijrivieren zijn de Bournillon, de Lyonne en de Vernaison.

Hydrologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemiddelde debiet van de Bourne nabij Saint-Just-de-Claix bedraagt 21,0 m³/s, voor een stroomgebied van 787 km². De rivier vertoont een zeer onregelmatig debiet met seizoenschommelingen ten gevolge van de regenval en de dooi, met maxima van 38 tot 43 m³/s van maart tot mei, en minima tot 4,5 m³/s in augustus. Overstromingen kunnen zeer zwaar zijn, met een maximaal gemeten debiet van 512 m³/s nabij Saint-Just-de-Claix.

Doordat het stroomgebied van de Bourne vooral hooggebergte omvat, bedraagt de jaarlijkse neerslaghoeveelheid er 857 mm, veel hoger dan de gemiddelde hoeveelheid voor Frankrijk.