Naar inhoud springen

Branchiopoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2018 om 21:20. (-/- spaties voor <ref> (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zie Brachiopoda voor de armpotigen
Branchiopoda
Triops longicaudatus, een Notostraca
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse
Branchiopoda
Latreille, 1817[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Branchiopoda op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Branchiopoda (Blad- of kieuwpootkreeftjes) vormen een middelgrote (circa 500 soorten), vrij primitieve, klasse van de kreeftachtigen. Hiertoe behoren onder andere de watervlooien en de pekelkreeftjes.

Anatomie

Kieuwpootkreeftjes bezitten een variabel aantal segmenten en aanhangels op de thorax (borststuk). Het achterlijf (abdomen) is meestal vrij van aanhangsels en het telson bezit vrijwel altijd een paar caudale vertakkingen.
Eerste en tweede maxilles zijn vaak gereduceerd en maxillipeden zijn altijd afwezig. De rest van de aanhangsels zijn ongedifferentieerde bladachtige pootjes. Sommigen bereiken een lengte van 10 cm, maar het merendeel blijft veel kleiner. De aanhangsels dragen fijne borstels, waarmee voedseldeeltjes uit het water worden gefilterd. Veel soorten bezitten de rode bloedkleurstof hemoglobine en vertonen een roze verkleuring.

Leefwijze

Hun manier van voortbeweging kan ritmisch of vloeiend zijn bij gebruik van de pootaanhangsels, maar ook schokkerig, vooral bij watervlooien die hun tweede antennenpaar gebruiken. Sommige soorten kunnen uitdroging overleven.

Voortplanting

Binnen deze klasse komt vaak ongeslachtelijke voortplanting voor. De vrouwtjes zetten meerdere legsels af van elk honderden eitjes.

Verspreiding en leefgebied

Dieren uit deze klasse komen wereldwijd voor in zoet water, maar ook in brak of zout water zijn ze te vinden.

Taxonomie

De volgende taxa zijn bij de Branchiopoda ingedeeld:[2][3]

Galerij