Brand in de Innovation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A l'Innovation in de Nieuwstraat, vóór de brand
De graven van de slachtoffers

De brand in de Innovation was een ramp op maandagmiddag 22 mei 1967 in het Brusselse filiaal van de Belgische grootwarenhuisketen Innovation (nu Galeria Inno). Er vielen 251 doden en 62 mensen raakten gewond.[1]

Men vermoedt dat er rond de 800 aanwezigen waren. Het warenhuis was gevestigd in een doolhof van verschillende gebouwen. Vooral veel mensen in het achterste gebouw, waar het zelfbedieningsrestaurant was gevestigd, hadden pas laat in de gaten dat er brand was en konden geen kant op toen het vuur hen bereikte.

De brand werd rond 13:20 opgemerkt door een verkoopster in een kleine opslag voor kinderkledij op de eerste verdieping. Toen de brandweer kwam was het vuur al aan de centrale koker waardoor het steeds met zuurstof gevoed werd. Mensen sprongen uit de ramen en brandweer en omwonenden probeerden hen te redden door dekens te spannen en ladders te zetten. Eén man overleefde een sprong van de derde verdieping zonder noemenswaardige verwondingen. Rond 15:15 stortte een gedeelte van de winkel in.

De oorzaak van de brand is zelfs na uitgebreid onderzoek onbekend gebleven. Er werd gedacht aan brandstichting: in de Innovation was net een Amerikaanse week bezig, wat tot protesten leidde; het was immers de tijd van de Vietnam-oorlog. Bewijs van kwaad opzet is echter niet gevonden. Er kon wel geconcludeerd worden dat de blusinstallatie in het warenhuis ontoereikend was. De architectuur (een soort amfitheaterbouw rond een centrale ruimte met de trappen) heeft alleszins bijgedragen tot de snelle vuurontwikkeling. Ook het feit dat het brandalarm afging op het tijdstip dat dagelijks de bel voor het middageten van het personeel luidde, leidde ertoe dat velen niet beseften wat er aan de hand was.

Het grote aantal slachtoffers werd mede toegeschreven aan het feit dat de nooduitgangen niet allemaal open waren of voor de sier bleken geplaatst, na het openen bleek er een raam of blinde muur achter te zitten.

Vijf jaar na de brand kreeg België een zeer strenge wetgeving op brandveiligheid in winkels. Innovation opende in 1970 op dezelfde plaats een nieuw warenhuis.

Op de begraafplaats van Brussel in Evere staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de brand in de Innovation.

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Geert De Vriese en Frank Van Laeken, INferNO. De brand in de Innovation, 2017, ISBN 9789089245441
  • Siegfried Evens, De brand in de Innovation. Een geschiedenis van de brand die België veranderde, 2017, ISBN 9789492011534