Breekblaadje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Breekblaadje
Breekblaadje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Dicranidae
Orde:Dicranales
Familie:Dicranaceae
Geslacht:Campylopus
Soort
Campylopus pyriformis
(Schultz) Brid. (1826)
Breekblaadje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Breekblaadje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het breekblaadje (Campylopus pyriformis) is een mossoort die behoort tot de familie Dicranaceae. Hij is vooral op de zandgronden algemeen aan te treffen, vooral op de grond in heide, langs venranden en in lichte bossen, maar ook op boomstronken.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Marcroscopisch

De delicate, 0,5–3 cm hoge planten vormen dichte, geelgroene gazons. Ze lijken op de soort Dicranodontium denudatum. Ze zijn eenvoudig herkenbaar aan de kenmerkende broedblaadjes. Deze broedblaadjes vormen een efficiënt verspreidingsmechanisme maar de soort vormt ook vrij regelmatig kapsels. De bladeren zijn lancetvormig. Vooral de bovenste zijn erg smal, langwerpig, licht gebogen en uitgetrokken in een lange punt.

Microscopisch

De lamina-cellen zijn onregelmatig rechthoekig. In het onderste deel van het blad zijn ze hyaliene met dunne celwanden. In het bovenste gedeelte zijn ze langwerpig en rechthoekig, in het bovenste deel korter en dikker. De bladrandcellen zijn slechts onduidelijk gedifferentieerd.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het mos groeit in zeer verschillende delen van de wereld: Zuidoost-Zuid-Amerika, West-Europa inclusief de Atlantische eilanden, Midden- en Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en de eilanden in de Stille Oceaan, in Centraal-Azië en op individuele plaatsen in Noord-Amerika. Er wordt aangenomen dat het oorspronkelijke verspreidingsgebied in Zuid-Amerika lag en van daaruit is meegesleept door mensen en vogels. Het is waarschijnlijk in de 17e of 18e eeuw in Europa geïntroduceerd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]