Brent Mydland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brent Mydland
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 21 oktober 1952
Overleden 26 juli 1990
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1979 – 1990
Genre(s) Rock, psychedelische rock, blues
Beroep musicus, songwriter
Instrument(en) Keyboard
Label(s) Warner Bros.
Arista
Act(s) Grateful Dead
Bobby and the Midnites
Go Ahead
Kokomo
Silver
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Brent Mydland (München, 21 oktober 1952 – Lafayette, 26 juli 1990) was een Amerikaans musicus en songwriter. Hij was de vierde toetsenist van de rockband Grateful Dead, waar hij in totaal 11 jaar bij speelde.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Mydland werd geboren in Duitsland, maar verhuisde op 1-jarige leeftijd met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij bracht zijn jeugd grotendeels door in de omgeving van San Francisco. Op zijn zesde begon hij met pianolessen. Zijn moeder spoorde hem aan dagelijks twee uur te oefenen. Hij liet zich inspireren door artiesten als Lee Michaels, Ray Manzarek en Goldie McJohn van Steppenwolf.

In 1971 studeerde Mydland af aan de Liberty Union High School.

Grateful Dead[bewerken]

In 1978 speelde Mydland in een soloproject van Bob Weir genaamd de Bob Weir Band. Op 16 april 1979 kwam hij bij Grateful Dead als vervanger van Keith Godchaux en Donna Godchaux. Daarmee begon zijn professionele carrière. De band ging op tournee tijdens de periode dat Jerry Garcia bezig was te herstellen van een coma.

Mydland werd al snel een belangrijk onderdeel van de band, vooral vanwege zijn bijdragen als songwriter. Het album Go to Heaven (1980) bevatte twee van Mydlands nummers, "Far From Me" en "Easy to Love You". Voor het volgende album, In the Dark (1987), schreef Mydland mee aan het lied "Hell in a Bucket". Zelf schreef hij voor dit album "Tons of Steel". Built to Last (1989) bevatte nog enkele van Mydlands werken, waaronder "Just a Little Light", "We Can Run, But We Can't Hide", "Blow Away", en "I Will Take You Home".

Mydlands laatste optreden met The Grateful Dead was op 23 juli 1990 in het Wold Music Theater (which became the Tweeter Center, and is now the First Midwest Bank Amphitheatre) in Tinley Park, IL.

Andere projecten[bewerken]

Mydland zat in 1980 en 1981 ook bij Bobby and the Midnites. In 1986 richtte hij Go Ahead op samen met Bill Kreutzmann, Jesse Colin Young, Alex Ligertwood en David Margen.

Dood[bewerken]

Brent Mydland stierf op 26 juli 1990 in zijn huis in Lafayette aan de gevolgen van een overdosis.[1] Hij werd daar ook begraven aan het Oakmont Memorial Park. Hij werd bij Grateful Dead vervangen door Vince Welnick.

Discografie[bewerken]

Grateful Dead studio-albums[bewerken]

Grateful Dead live-albums[bewerken]

Overig[bewerken]

Externe links[bewerken]