Brian Molko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brian Molko
Brian Molko treedt op in het Europese parlement in Brussel in 2010.
Brian Molko treedt op in het Europese parlement in Brussel in 2010.
Algemene informatie
Bijnaam "Nancy Boy"
Geboren 10 december 1972
Werk
Jaren actief 1994-heden
Genre(s) indierock, alternatieve rock
Label(s) EMI, Virgin Records, PIAS (Huidig), Hut Records, Caroline Records
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Brian Molko (Brussel, 10 december 1972) is de Amerikaans/Schotse zanger/gitarist van de rockband Placebo.

Jeugd[bewerken]

Molko is een zoon van Amerikaanse en Schotse ouders. Hij bracht het grootste deel van zijn jeugd door in het Groothertogdom Luxemburg, waar hij een internationale kostschool bezocht. Zijn vader is bankier en zijn moeder wedergeboren Christen. In zijn jeugd heeft hij ook een aantal jaren in Libanon gewoond. Op zestien- of zeventienjarige leeftijd verhuisde hij naar Londen omdat hij acteur wilde worden. Daar heeft hij aan het Goldsmiths, College of University of London de theateropleiding gevolgd. In december 2012 ontving Brian Molko van Goldsmiths een honorary fellowship, een academische ere-titel voor alumni die zich op enige manier hebben onderscheiden.[1]

Samen met oud-schoolgenoot Stefan Olsdal, die hij daar later in Londen weer tegenkwam maar met wie hij overigens op school in Luxemburg nooit omging, richtte hij er in 1994 Placebo op, dat uiteindelijk zijn grootste interesse werd.

Film[bewerken]

In 1998 speelde Molko een bijrol in de film Velvet Goldmine.[2] Hij vertolkte daarin de rol van Malcolm, leadzanger van de glamrockband The Flaming Creatures (samen met o.a. toenmalig Placebo-drummer Steve Hewitt als drummer Billy). Het is zijn enige echte optreden als acteur gebleven.

Placebo[bewerken]

Molko is de frontman van zijn band. Niet alleen doordat hij als zanger de meeste aandacht trekt, maar ook door zijn extravagante uiterlijk is hij de blikvanger. Door zijn make-up en kledingstijl meet hij zich een androgyn imago aan. Over zijn seksualiteit werd dan ook een tijd hevig gespeculeerd. Naar eigen zeggen is hij biseksueel. Molko had een vaste relatie met fotografe Helena Berg, met wie hij sinds 2005 een zoon heeft, Cody.

Daarnaast is vooral Molko verantwoordelijk voor de, vooral in de beginjaren van de band, cynische en soms ook controversiële teksten van de Placebo-nummers. Tegenwoordig zijn Placebo's lyrics een stuk milder gestemd, getuige de twee recentste albums. Hij zingt ze met een nasale stem die wel vergeleken wordt met die van Billy Corgan (Smashing Pumpkins, Zwan). Behalve gitaar bespeelt hij ook de mondharmonica, saxofoon en basgitaar. Pas toen Placebo al lang bekend was, heeft hij van Olsdal ook piano leren spelen.

Referenties[bewerken]

  1. January 2013 online Newsletter of Goldsmiths College
  2. www.imdb.com