Brian Schweitzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brian Schweitzer
Brian David Schweitzer
Brian David Schweitzer
Geboren 4 september 1955
Havre (Montana)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Nancy Hupp (sinds 1981)
Beroep Politicus
Ambtenaar
Ondernemer
Religie Rooms-katholiek
23e gouverneur van Montana
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 7 januari 2013
Voorganger Judy Martz
Opvolger Steve Bullock
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Brian David Schweitzer (Havre (Montana), 4 september 1955) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was de gouverneur van Montana van 2005 tot 2013.

Achtergrond[bewerken]

Na zijn opleiding werkte hij als ondernemer gespecialiseerd in de agribusiness en werkte in Afrika, Azië, Europa en Zuid-Amerika. Hij was ook een aantal jaren werkzaam in Libië en Saoedi-Arabië en spreekt Arabisch. In 1986 keerde hij terug naar Montana, en werkte jarenlang bij een ranch. Ook werkte hij zeven jaar als ambtenaar op het ministerie van Landbouw onder president Clinton.

Politieke loopbaan[bewerken]

In 2000 was hij de kandidaat van de Democratische Partij voor de zetel van de van zittend Republikeinse senator Conrad Burns, Schweitzer verloor de daarop volgende verkiezing met een nipt verschil. In 2004 stelde hij zich verkiesbaar voor het gouverneurschap van Montana, na dat de zittend Republikeinse gouverneur Judy Martz zich niet verkiesbaar stelde. Schweitzer won de strijd om het gouverneurschap. Samen met zijn Republikeinse running mate John Bohlinger versloeg hij de Republikeinse kandidaat Bob Brown. In 2008 werd hij samen met Bohlinger gekozen voor een tweede termijn na dat hij de Republikeinse kandidaat Roy Brown makkelijk versloeg.[1]