Briceni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Briceni
Stad in Moldavië Vlag van Moldavië
Briceni
Briceni
Situering
Arrondissement (raion) Briceni
Coördinaten 48° 22′ NB, 27° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,01 km²
Inwoners (01-01-2012) 9900[1]
(989 inw./km²)
Detailkaart
Arrondissement Briceni met de steden Briceni en Lipcani
Arrondissement Briceni met de steden Briceni en Lipcani
Foto's
Foto skyline
Portaal  Portaalicoon   Moldavië

Briceni (Jiddisch: Brichon; Russisch: Brichany)[2] is een gemeente - met stadstitel - en de hoofdstad van de Moldavische bestuurlijke eenheid (unitate administrativ-teritorială) Briceni[3]. Briceni ligt in het oosten van het arrondissement. De stad heeft een oppervlakte van 10,01 km² en 9900[1] inwoners (01-01-2012). Briceni ligt ten noorden van Chisinau (Chișinău) de hoofdstad van de republiek.

Historie van Briceni[bewerken]

De stad Briceni is bekend vanaf 1562. De stad is onder verschillende namen bekend: Brichany, Berchan, Briceni, Briceni Sat, Briceni Târg, Bricheni, Bricheni Sat, Bricheni Târg, Brichon, Britchan, Britchani, Britsiteni. In Briceni hebben bekende dichters, artiesten en wetenschappers gewoond zoals Paul Mihnea, Josef Trahtenberg en Veceslav Perju. Tot 1941 had deze stad een grote Joodse gemeenschap, die 95,2% van de bevolking uitmaakte.

Het huidige Briceni[bewerken]

Briceni ligt op ongeveer 230 km noordwest van de hoofdstad Chisinau. Een dorp, oostelijk van de stad Briceni, is ook bekend als Briceni, Brichen’ of Brichany. Het dorp ligt op 48° 21' Noorderbreedte en 27° 42' Oosterlengte en ongeveer 174 km noordnoordwest van de hoofdstad af.

De stad Briceni ligt in een vrij groot dal van het riviertje de Lopatnic, een zijrivier van de Proet. In de omgeving van de stad zijn enige natuurgebieden.

De plaatselijke economische welstand wordt gevormd door een honderdtal bedrijven waarvan tien relatief groot zijn. Bricene is ook bekend om haar bloementeelt, met een grote diversiteit aan planten. Van de stad is circa 70% aangesloten op het gasnet en er zijn twee installaties voor warmtedistributie aanwezig die een deel van de warmte energie leveren.

De stad beschikt over een hotel en enige financiële instelling (banken en verzekeringen). Er zijn diverse scholen van lagere school tot en met scholen die opleiden voor toegang tot het wetenschappelijke onderwijs, een openbare bibliotheek is aanwezig.

Scholen voor de artistieke ontwikkeling, waaronder muziek en beeldende kunst zijn aanwezig. Voor de sportactiviteiten is er een sportstadion en vier sportzalen in Briceni.