Bruce Dickinson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruce Dickinson
Bruce Dickinson (2004)

Bruce Dickinson (Worksop, 7 augustus 1958) is een Britse zanger, piloot, (radio)presentator, auteur, acteur, marketing director en doctor honoris causa in de muziekwetenschappen, het best bekend als de leadzanger van de heavymetalband Iron Maiden.

Biografie[bewerken]

Paul Bruce Dickinson werd geboren op 7 augustus 1958 in het Noord-Engelse plaatsje Worksop.

Hij begon zijn carrière in 1976 bij de rockgroep Styx (niet te verwarren met de gelijknamige band Styx uit Amerika). In 1977 werd hij lid van Samson. Hij heeft tevens samengewerkt met Barón Rojo in de periode 1981-1982.

Schermen is een grote hobby van Bruce. In de jaren 1980 heeft hij in Engeland op hoog niveau geschermd en heeft zelfs aan de kwalificaties van de Olympische Spelen meegedaan. Hij kwam er net niet doorheen.

Dickinson is ook piloot en heeft zijn eigen onderhoudsbedrijf voor vliegtuigen. Hij vliegt geregeld voor de Britse charter Astraeus en is sinds 2010 marketing manager voor deze maatschappij. Aangezien Dickinson ook bevoegd is grotere vliegtuigen zoals Boeings te besturen,[1][2] vloog hij voor een aantal tours, zoals de "The Final Frontier World Tour", de band naar de optredens in een Boeing 757, die "Ed Force One" wordt genoemd (naar de mascotte van de band, Eddie). De film Chemical Wedding die ook van zijn hand komt draaide vanaf mei 2008 in de bioscopen. Samen met Julian Doyle maakte hij deze film rond de figuur van Aleister Crowley. De soundtrack varieert van klassiek tot heavy metal van Bruce Dickinson zelf en van Iron Maiden. In 2005 presenteerde hij de vijfdelige documentaire serie over de luchtvaart Flying Heavy Metal voor Discovery Channel.

Op 19 juli 2011 ontving Bruce Dickinson het eredoctoraat in de muziek van de Londense Queen Mary - universiteit [3]

Net voor kerst 2014 werd er bij een routine check een tumor geconstateerd achter op zijn tong. Na een behandeling (chemotherapie en radiologie) is Bruce Dickinson door de specialisten volledig genezen verklaard van tongkanker op 15 mei 2015.

De Maiden Jaren[bewerken]

In 1981 ging hij in op de uitnodiging van Steve Harris (bassist van Iron Maiden) om lid te worden van deze groep. In zijn tijd met Iron Maiden heeft hij een paar legendarische NWOBHM-platen gemaakt, zoals The Number Of The Beast en Piece Of Mind. In 1993 verliet Bruce Iron Maiden om aan een solocarrière te werken, maar in 1999 keerde hij terug bij de band waar hij tot op heden de zanger is, naast zijn solocarrière. Na de reünie bracht hij de albums Brave New World, Dance Of Death, A Matter of Life and Death, The Final Frontier en The Book of Souls uit. De huidige band achter zijn solo's bestaat uit Roy Z (gitaar), Eddie Cassillas (bas) en Dave Ingraham (drums). Hij presenteerde voor Discovery Channel het programma "Flying Heavy Metal" over verkeersvliegtuigen.

Dickinson is de enige naast Smith en Harris die meerdere nummers geheel zelf heeft geschreven, met de bekendste 'Revelations' (Piece Of Mind) en 'Powerslave' (Powerslave). Voor de rest schrijft hij altijd met gitarist Adrian Smith en/of bassist Steve Harris.

De in 1990 geboren zoon van Bruce, Austin Dickinson, is als zanger gerekruteerd in de West-Londense metalband Ophelia. Na 2 en een half jaar is deze band gesplit. Austin zingt nu bij de Londense band Rise To Remain.

Discografie[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Tattooed Millionaire 1990
Balls to Picasso 1994 9-7-1994 66 4
Alive in Studio A 1995
Skunkworks 1996
Accident of birth 1997
Chemical wedding 1998
Scream for me Brazil 1999
The best of 2001
Tyranny of souls 2005 4-6-2005 96 1

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Anthology 2006 15-07-2006 24 1
Celebrating Jon Lord at the Royal Albert Hall 2014 11-10-2014 4 9 met Deep Purple, Glenn Hughes, Paul Weller, Rick Wakeman, Orion Orchestra & Paul Mann

Van het album Tattooed Millionaire kwam een zeer gelimiteerde oplage uit voorzien van een paarskleurige geldbuidel met daarop de handtekening van Bruce Dickinson in goudkleurige letters. De titelsong werd ook een single en kwam ook op 7" (vinyl) uit en ook als Picturedisc. Bruce Dickinson trad op 7 juli 1990 op in Paradiso (Amsterdam), naar aanleiding van dit eerste solo-album en speelde het hele album, een nummer van Samson en wat Engelse volksliedjes.

Video single[bewerken]

  • Mr. Bean and Comic Relief (I want to be) Elected, met Bruce Dickinson en de band Smear Campaign. Videoclip (Elected) en twee komische scènes op VHS-video, totaal 12 minuten, voor het goede doel. Uitgegeven in 1992. Comic Relief. Het nummer (I want to be) Elected is een cover van Alice Cooper.

Externe links[bewerken]