Janick Gers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Janick Gers
Janick Gers in 2010
Algemene informatie
Volledige naam Janick Robert Gers
Geboren 27 januari 1957
Geboorteplaats HartlepoolBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Engeland
Werk
Jaren actief 1975-heden
Genre(s) Heavy metal, Hardrock, Progressieve rock
Beroep Muzikant, Songwriter
Instrument(en) Gitaar
Label(s) EMI
Act(s) Iron Maiden, White Spirit, Gillan, Gogmagog, Bruce Dickinson
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Bekende instrumenten
Fender Stratocaster
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Janick Robert Gers (Hartlepool (Engeland), 27 januari 1957) is een rockmusicus. Hij is een van de drie gitaristen in de heavymetalband Iron Maiden. Hij is tevens componist.

Gers was de leadgitarist van de band White Spirit voordat hij bij Gillan ging spelen, een groep die gevormd is door voormalig Deep Purple zanger Ian Gillan. Nadat Gillan uit elkaar was gevallen, speelde hij in Gogmagog en met verschillende artiesten waaronder Fish van Marillion. In 1990 speelde hij gitaar op het eerste soloalbum van Iron Maiden zanger Bruce Dickinson, "Tattooed Millionaire". Tijdens de opnamen van dat album is hij gevraagd om bij Iron Maiden te komen ter vervanging van Adrian Smith. Hij speelt sinds die tijd in de band.

Net als zijn medebandleden Adrian Smith en Dave Murray is Gers' speelstijl uniek. In plaats van te hameren en plukken prefereert hij heel snel te pikken, wat een uniek geluid produceert, wat door sommige fans wordt gezien als slordig solo-spelen. Zijn grootste invloed komt van Ritchie Blackmore van Deep Purple, van wie hij een aantal poses op het podium heeft geïmiteerd.

Fans van sinds de jaren 90 vinden dat Gers een belangrijke rol speelt voor het huidige Iron Maiden-geluid, maar fans van sinds de jaren 80 zijn er enigszins verdeeld over of Gers wel thuishoort in de band.[1]