Brug bij Vroenhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug bij Vroenhoven
De in juni 2010 ingebruikgenomen brug
De in juni 2010 ingebruikgenomen brug
Algemene gegevens
Locatie Vroenhoven
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 39′ OL
Overspant Albertkanaal
Lengte totaal 195 m
Bouw
Bouwperiode 1935 (1e boogbrug)
1947 (2e boogbrug)
2009 - 2010 (liggerbrug)
Opening 2010
Architectuur
Type Liggerbrug
Materiaal Staal
Brug bij Vroenhoven (België (hoofdbetekenis))
Brug bij Vroenhoven
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De brug bij Vroenhoven is een liggerbrug over het Albertkanaal nabij Vroenhoven in de Belgische provincie Limburg. De brug maakt deel uit van de gewestweg N79.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste brug op deze locatie was een betonnen boogbrug die werd gebouwd bij de aanleg van het Albertkanaal in 1935. Deze werd in 1944 opgeblazen door het zich terugtrekkende Duitse leger. Tot 1947 lag er tijdelijk een baileybrug ter vervanging, waarna in 1947 de brug in originele vorm werd herbouwd. In 2007 startte de bouw van de nieuwe brug bij Vroenhoven, vlak naast de toen nog bestaande oude brug. Op 16 januari 2009 om 22u38 werd de oude brug met dynamiet opgeblazen. De nieuwe brug is in juni 2010 in gebruik genomen. De vervanging van de brug maakte het mogelijk om de flessenhals in het kanaal te verbreden zodat er thans twee schepen gelijktijdig kunnen passeren. Deze verbreding was eerder niet mogelijk doordat de pijlers van de oude brug te dicht bij elkaar stonden.

Bij de bouw van de nieuwe brug is er ook ruimte voorzien voor een museum - de Brug van Vroenhoven, een openluchttheater, een klimmuur en een café-restaurant.

Op 29 april 2012 werd naast de brug van Vroenhoven de Wereldvredesvlam ingehuldigd. Het is een 2,5m hoog monument met een eeuwig brandende vlam voor de vrede. Het maakt deel uit van het wereldwijd project 'World Peace Flame'. Er zijn op alle continenten nog negen andere locaties waar deze Wereldvredesvlam brandt.

De brug tijdens de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

De recente geschiedenis van Vroenhoven wordt gedomineerd door de strijd om de brug over het Albertkanaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze brug werd in ongeschonden staat veroverd door de Duitse troepen bij hun inval op 10 mei 1940. Ook het vlakbijgelegen fort Eben-Emael in de Waalse gemeente Bitsingen (Frans: Bassenge) werd die dag aangevallen en een dag later veroverd. Pogingen om de brug bij Vroenhoven op te blazen mislukten. In de bunker bij de brug sneuvelden een tiental Belgische soldaten. Een dag later kwamen zeven Belgische vliegeniers bij hun aanvallen op de bruggen van Vroenhoven en Veldwezelt om het leven, neergehaald door Duits afweergeschut. Nadien slaagden ook Franse en Engelse piloten er niet in de brug te vernietigen door middel van bombardementen.

Afbeeldingen[bewerken]

Volgende brug stroomafwaarts:
Brug bij Veldwezelt
Bruggen over het Albertkanaal Volgende brug stroomopwaarts:
Brug bij Kanne