Brug over de rivier de Kwai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Brug over de Kwai

De brug over de rivier de Kwai is de spoorbrug die gebouwd is bij de Thaise plaats Kanchanaburi als onderdeel van de Dodenspoorlijn. De brug is gebouwd over de rivier de Khwae Yai (grote Kwai, Khwae in het Thais komt voor de Engelstaligen dicht bij de ai klank) vlak voor hij samenvloeit met de Khwae Noi (kleine Kwai) om de Mae Klong (Klong rivier) te vormen.

Bij de constructie van de spoorlijn verloren veel westerse krijgsgevangenen het leven, onder wie ook veel Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië. Echter, bij de constructie van de brug zelf vielen relatief weinig doden (negen). De huidige brug is het originele exemplaar, de hulpbrug werd eerst ongeveer 200 meter stroomafwaarts gebouwd en was een houten constructie die voor aanvoer van materiaal diende. De huidige brug werd een aantal keren gebombardeerd, wat te zien is aan de gedeeltes met rechthoekige boogconstructies in plaats van de originele ronde.

In de jaren 80 heeft de toenmalige Nederlandse kroonprins Willem-Alexander een bezoek gebracht aan deze brug.

In populaire media[bewerken]

  • Deze brug is in het Westen vooral bekend van de speelfilm The Bridge on the River Kwai. De opnamen werden echter niet hier gemaakt, en het verhaal is slechts losjes op de werkelijkheid gebaseerd.
  • De brug komt ook voor in missie 5 van het computerspel Commandos 2: Men of Courage.