Brusio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brusio
Brüs
Brüsch
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Brusio
Brusio (Zwitserland)
Brusio
Situering
Kanton Graubünden
District Bernina
BFS/OFS/UST-code 3551
Soort gemeente Gemeente
Aangrenzende gemeenten Bianzone (IT), Chiuro (IT), Grosotto (IT), Poschiavo, Teglio (IT), Tirano (IT), Vervio (IT), Villa di Tirano (IT)
Coördinaten 46° 15′ NB, 10° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 46,25 km²
Inwoners
(31-12-2013)
1.116
(27 inw./km²)
Hoogte 780 m
Overig
Postcode 7743
Taal Italiaans
Inwonersnaam Brusiesi
Detailkaart
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland
Brusio
Het spiraalvormige viaduct van Brusio

Brusio (Lombardisch en Duits (verouderd): Brüs; Reto-Romaans: Brüsch) is een gemeente in het Zwitserse bergdal Valle di Poschiavo en behoort tot het kanton Graubünden.

Tot de gemeente Brusio behoren naast de hoofdplaats Brusio ook een deel van Miralago dat is gelegen aan het Lago di Poschiavo, het dorpje Campascio en een zevental gehuchten (Campocologno, Cavaione, Monte Scala, Piazzo, Viano en Zalende).

Brusio ligt tegen de Italiaanse grens te midden van de wijn- en tabaksvelden. De plaats heeft twee stations aan de spoorlijn Tirano-St. Moritz (Bernina-Bahn), een bij Brusio en een nabij de Zwitser-Italiaanse grens (Campocologno). Nabij Viano is een keerviaduct gebouwd om de trein sneller hoogte te laten winnen.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Brusio zijn de twee 17de-eeuwse kerken. Rond de plaats zijn diverse crotti te vinden, primitieve stenen bouwsels die gebruikt werden om waren als kaas en melk koel te houden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brusio van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.