Buideleekhoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buideleekhoorn
IUCN-status: Kritiek[1] (2014)
Buideleekhoorn
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Petauridae (Buideleekhoorns)
Geslacht:Gymnobelideus
McCoy, 1867
Soort
Gymnobelideus leadbeateri
McCoy, 1867
Verspreidingsgebied van de buideleekhoorn
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Buideleekhoorn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De buideleekhoorn (Gymnobelideus leadbeateri) is een klimbuideldier uit de familie der buideleekhoorns (Petauridae).[2][3] Het is de enige soort van het geslacht Gymnobelideus, dat het nauwst verwant is aan de gestreepte buideleekhoorns (Dactylopsila).[4]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is van boven olijfgrijs, van onder vuilwit. Over de rug, van de neus tot de staart, loopt een donkere streep. De wangen en de keel, die beide de kleur van de onderkant hebben, worden gescheiden door een andere donkere streep. De staart is dik en behaard. De kop-romplengte bedraagt 150 tot 170 mm, de staartlengte 150 tot 180 mm en het gewicht 100 tot 160 g.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is 's nachts actief en leeft in bomen. De buideleekhoorn bouwt een nest in een boomholte. Geschikte nestholtes bevinden zich over het algemeen in bomen van meer dan 120 jaar oud. Het dier eet geleedpotigen en acaciasap. In de winter en de lente worden de jongen geboren (meestal twee per worp).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor ten noordoosten van Melbourne (Victoria) in eucalyptusbossen.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De buideleekhoorn is een ernstig bedreigde diersoort (kritiek). De soort werd niet gezien tussen 1909 en 1961 en momenteel bevindt driekwart van zijn leefgebied in bossen die bedoeld zijn voor houtproductie. Slechts drie procent van het leefgebied van de buideleekhoorn ligt in natuurreservaten.