Burgeroorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2001:1c03:23:d900:21b2:9573:2620:8016 (overleg) op 8 nov 2019 om 21:20. (Typefout gecorrigeerd.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Eerste Slag bij Bull Run tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog

Een burgeroorlog is een oorlog waarbij de strijdende partijen deel uitmaken van hetzelfde land of rijk. Burgeroorlogen worden vaak uitgevochten om religieuze, etnische of politieke redenen, maar soms is het eenvoudigweg een strijd tussen twee rivaliserende groepen. De strijd kan gepaard gaan met slachtingen of zelfs genocide (volkerenmoord). Ook door de vaak lang aanslepende strijd is de tol aan mensenlevens van de gemiddelde burgeroorlog hoog.

Voorbeelden van bekende burgeroorlogen zijn de Amerikaanse Burgeroorlog, de Russische Burgeroorlog, de Chinese Burgeroorlog, de Ierse Burgeroorlog en de Spaanse Burgeroorlog. Zie voor een vollediger overzicht Lijst van burgeroorlogen.

Er is een geschiedkundige discussie over de vraag of sommige oorlogen in de Middeleeuwen en vroegmoderne tijd als burgeroorlogen (bijvoorbeeld over godsdienstkwesties) kunnen worden beschreven, zoals:

Zie ook

Zie de categorie Civil wars van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.