Buslijn 171 (Amsterdam-Aalsmeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lijn 171
Huidige statusIn gebruik
Busdienst doorConnexxion
Traject
NLbusKBHFa Amsterdam, Bijlmer ArenA
NLbusHST Amsterdam, Holterbergweg
NLbusHST Amsterdam, De Entree
NLbusHST Amsterdam, Ventweg
NLbusHST Ouderkerk aan de Amstel, Hoofdenburg
NLbusHST Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk Oost
NLbusHST Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk West
NLbusHST Amstelveen, Bankrashof
NLbusBHF Amstelveen, Oranjebaan
NLbusHST Amstelveen, Stadstuinen
NLbusHST Amstelveen, Binnenhof
NLbusHSTNLbusKBHFa Amstelveen, Busstation
ABZg+lSTRr
NLbusHST Amstelveen, Keizer Karelplein
NLbusHST Amstelveen, Lindenlaan
NLbusHST Amstelveen, Handweg
(Alleen richting Bijlmer ArenA)
NLbusHST Amstelveen, Maalderij
NLbusHST Bovenkerk, Pastoor Brouwerslaan
NLbusHST Bovenkerk, Zwarte Pad
NLbusHST Bovenkerk, Schinkeldijkje
NLbusHST Aalsmeer, Aalsmeerderweg 481
NLbusHST Aalsmeer, Tuincentrum Het Oosten
NLbusHST Aalsmeer, Kerkweg
NLbusHST Aalsmeer, Julianalaan
NLbusHST Aalsmeer, Machineweg
NLbusHST Aalsmeer, Aalsmeerderweg 142
NLbusHST Aalsmeer, Middenweg
NLbusHST Aalsmeer, FloraHolland Noord
NLbusHST Aalsmeer, P.F. von Sieboldlaan
NLbusHST Aalsmeer, Mendelstraat
NLbusKBHFe Aalsmeer, Busstation

Buslijn 171 is een streekbuslijn van Connexxion die station Amsterdam Bijlmer ArenA met Amstelveen en Aalsmeer verbindt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Buslijn 357/358 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lijn 1[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn 171 begon op 1 januari 1927 bij de toenmalige streekvervoerder Maarse & Kroon als lijn 1 op het traject Station Amsterdam Haarlemmermeer via Amstelveen naar Aalsmeer. Een een deel van de diensten reed verder naar Kudelstaart en Leimuiden. Tussen Bovenkerk en Aalsmeer werd afwisselend via de Aalsmeerderdijk en de Legmeerdijk gereden.

Vanaf 17 oktober 1971 werden de lijnen van M&K opengesteld voor stadsvervoer in Amsterdam en waren deze toegankelijk met plaatsbewijzen van het GVB; in eerste instantie alleen tussen de Kalfjeslaan en het Haarlemmermeerstation.

In juni 1973 fuseerde M&K met de NBM tot Centraal Nederland. De lijn werd gespitst in lijn 1 en 11 waarbij lijn 1 over de Aalsmeerderdijk en lijn 11 over de Legmeerdijk reed.

Lijn 171[bewerken | brontekst bewerken]

Iveco Crossway 2713 op lijn 171 in 2021

In 1980 begon CN systematisch de lijnnummers te verhogen om doublures binnen Amsterdam te voorkomen. De ex MK-lijnen kwamen op 31 mei 1981 aan de beurt. De 100-nummers waren al in gebruik en dus werd lijn 1 tot 171 vernummerd en lijn 11 tot 172. Lijn 171 werd geëxploiteerd vanuit de vestigingen Aalsmeer (later Uithoorn) en Leimuiden en reed vanaf december 1990 grotendeels met gelede bussen. In mei 1993 werd de lijn op de stille uren ingekort tot het busstation Marnixstraat.

In mei 1994 werd CN opgeheven en verdeeld (feitelijk teruggesplitst) tussen NZH en Midnet; lijn 171 was voortaan een NZH-lijn en werd enerzijds ingekort tot Kudelstaart en anderzijds (vanaf 1998) doorgetrokken naar Landsmeer met gedeeltelijke inzet van bussen uit de vestiging Zaandam.

In mei 1999 fuseerden NZH en Midnet met de omringende streekvervoerders tot Connexxion, alweer de vierde exploitant voor lijn 171. Lijn 171 werd ingekort tot het traject Aalsmeer-Amstelveen. De gelede bussen verdwenen en in december 2007 werd lijn 171 in de spitsuren doorgetrokken naar station Zuid.

In december 2010 werd lijn 171 werd op werkdagen overdag verlegd vanaf Plein 1960 naar Ouderkerk aan de Amstel (waar het ommetje van lijn 175 werd overgenomen) en station Bijlmer ArenA. Sinds december 2014 wordt door de omzetting van lijn 175 in R-net lijn 356 het traject ook in de avonduren en weekeinde gereden waarbij echter niet het ommetje door Ouderkerk wordt gereden. Sinds december 2017 wordt in de avonduren en het weekend niet meer gereden tussen Amstelveen en Amsterdam; de haltes Bankrashof, Brug Ouderkerk aan de Amstel (beide zijden) en Ventweg worden dan niet meer bediend omdat de R-netlijnen hier niet stoppen.

Op 12 december 2021 werd lijn 171 via de Middenweg en de Zwarteweg verlegd naar het nieuwe busstation van Aalsmeer aan de N196. Op de Zwarteweg werd de nieuwe halte FloraHolland Noord (ter hoogte van de halte op het terrein van de bloemenveiling) en de bestaande haltes P.F. von Sieboldlaan en Mendelstraat (ter vervanging van de lijnen 357 en 358) in gebruik genomen.

Lijn 271[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroege ochtend voordat de dagexploitatie ook bij het GVB begint wordt onder dit lijnnummer één rit gereden van de Gaasperplas naar station Bijlmer ArenA en vandaar rechtstreeks naar de bloemenveiling in Aalsmeer ten behoeve van vroege werkers uit de Bijlmermeer.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

  • GVB-folders door de jaren heen
  • Lijnenloop OV Amsterdam 1839-1989, Prof. H.J.A. Duparc, geschreven in opdracht van het GVB
  • Het begon met de Kloek, Hans van der Wereld & Hans Nieuwerkerk, Europese Bibliotheek Zaltbommel 1999 ISBN 9028811419