Naar inhoud springen

Cécile Neven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cécile Neven
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Land Vlag van België België
Partij MR
Minister voor Energie, Lucht-Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens
Aangetreden 14 juli 2024
Regering Dolimont
Voorganger Philippe Henry (Energie)
Pierre-Yves Dermagne (Huisvesting)
Adrien Dolimont (Luchthavens)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Cécile Neven is een Belgisch politica actief bij de Mouvement Réformateur. Ze werd in juli 2024 benoemd tot minister van Energie, Lucht-Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens in de dan nieuw gevormde Waalse Regering, de regering-Dolimont.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Neven studeerde af als bio-ingenieur in 1991 aan de faculteit Gembloux Agro-Bio Tech van de Université de Liège en behaalde vervolgens een certificaat in strategie, micro-economie en competitiviteit aan de Université libre de Bruxelles.

Ze startte als milieuadviseur bij de Waalse Overheidsdienst en vervolgens bij de Federatie voor Chemie en Biowetenschappen (Essenscia). Ze trad in 2005 in dienst bij UWE, de Union Wallonne des Entreprises, als adviseur bij de afdeling Milieu. Van 2019 tot 2023 was ze binnen de UWE actief in een directiefunctie als experte Energie en Milieu en was ze voorzitter van de commissie milieu in de Conseil économique, social et environnemental de Wallonie (CESE Wallonie). Sinds september 2023 was ze CEO van de UWE die in 2024 de naam AKT for Wallonia aanneemt.

In 2023 was ze ook aangesteld als bestuurder in het Institut Destrée, een Waalse denktank.