Córdoba (Argentinië)

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Córdoba (stad, Argentinië))
Córdoba
Stad in Argentinië Vlag van Argentinië
Vlag
Wapen
Córdoba (Argentinië)
Córdoba
Situering
Provincie Córdoba
Departement Capital
Coördinaten 31° 24′ ZB, 64° 11′ WL
Algemeen
Oppervlakte 562 km²
Inwoners
(2001)
1.267.521
(2255,38 inw./km²)
Hoogte 390 m
Bevolkingsgroei 9,9% (1991-2001)
Intendente Daniel Passerini (PJ-HUpC)
(sinds 2023)
Overig
Postcode(s) X5000
Opgericht door Jerónimo Luis de Cabrera
Opgericht 6 juli 1573
Website cordoba.gov.ar
Informatie over de gemeente
Foto's
Een collage van Córdoba
Een collage van Córdoba
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Córdoba is een stad in het centrum van Argentinië. De stad ligt in een vallei van de Sierras Chicas bergen aan de rivier de Suquía, ongeveer 700 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. Het is de hoofdstad van de provincie Córdoba en heeft een geschat inwoneraantal van meer dan 1.300.000 inwoners, waarmee het de tweede stad van Argentinië is. Het is een industrieel centrum, maar de binnenstad kent vele historische gebouwen uit het koloniale tijdperk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Córdoba werd gesticht in 1573 door Jerónimo Luis de Cabrera, die het vernoemde naar de stad Córdoba in Spanje. Het was een van de eerste Spaanse koloniale hoofdsteden in Argentinië na Buenos Aires (1536) en Santiago del Estero (1553). Al in de 16e eeuw werd Córdoba de zetel van een rooms-katholiek bisdom. In 1934 werd het een aartsbisdom.

Kathedraal van de stad

Na de Tweede Wereldoorlog werd Córdoba een belangrijk centrum van de Argentijnse publieke en militaire luchtvaartindustrie.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de Tweede Wereldoorlog is Córdoba een belangrijk industrieel centrum. De belangrijkste industrieën zijn de productie van auto's (Renault, Volkswagen en Fiat), spoorwegindustrie (Materfer) en luchtvaartindustrie (Fábrica Militar de Aviones). Tevens is er een aanzienlijke textiel- en chemische industrie.

Córdoba wordt alom gezien als het technologische centrum van Argentinië. Het Argentijnse Centro Espacial Teófilo Tabanera produceert en bestuurt satellieten. Ook de softwarebedrijven (Motorola, Vates, Intel en Electronic Data Systems) zijn er gevestigd.

Ook is er de universiteit Universidad Nacional de Córdoba.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Córdoba kent een groot aantal historische gebouwen en trekt daardoor veel toeristen aan.

Córdoba kent vele historische monumenten uit de koloniale tijd, in het bijzonder het Jezuïetenkwartier. Dit was het hart van de voormalige jezuïetenprovincie van Paraguay en bevat belangrijke gebouwen zoals de universiteit, de kerk en residentie van de Sociëteit van Jezus, en het college. Samen met vijf estancia's (boerenbedrijven) en een huizenblok met gebouwen uit de 17e eeuw laten ze de unieke overblijfselen zien van het religieuze, sociale en economische experiment dat gedurende 150 jaar in de 17e en 18e eeuw plaatsvond. Het werd in 2000 op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO geplaatst.

In het centrum ligt het Plaza San Martín, waaraan de Kerk van de Jezusgemeenschap, de Iglesia Catedral met daarachter het klooster van Santa Catalina de Siena ligt. In de kathedraal staat een bekend altaar, opgetrokken uit zilver. De ornamenten zijn alle van goud en op het dak zijn Bijbeltaferelen geschilderd. Een ander belangrijk gebouw is de Cabildo (koloniale bestuursgebouw), naast de kerk. Er zijn diverse musea.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Argentinië is voetbal de belangrijkste sport. Ondanks dat Córdoba de tweede stad van het land is, speelt het een bijrol in het Argentijnse voetbal. De twee belangrijkste clubs van de stad zijn CA Belgrano en Club Atlético Talleres. Het Estadio Mario Alberto Kempes is de thuisbasis van CA Belgrano en werd gebruikt voor wedstrijden bij het WK voetbal in 1978. Destijds heette het stadion nog het Estadio Olimpico de Córdoba.

Geboren in Córdoba[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Córdoba, Argentina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.