C.J. Snijders-medaille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitreiking van de C.J. Snijders-medaille aan Cornelis Kalff, voorzitter van de KNvVL, 1959

De C.J. Snijders-medaille, ook "Generaal Snijders-medaille" genoemd, werd op 19 oktober 1932 ingesteld door de Stichting "Het Generaal Snijders-Fonds". Men wilde met de instelling van deze onderscheiding de 80e verjaardag van de oud-Bevelhebber der Land- en Zeemacht tijdens de Eerste Wereldoorlog, de generaal Cornelis Jacobus Snijders eren. De medaille wordt om de paar jaar toegekend voor verdiensten op luchtvaartgebied.

Op 19 oktober 1932 ontving generaal Snijders als eerste de gouden medaille als tastbaar teken van waardering voor zijn grote verdiensten voor de Nederlandse luchtvaart. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart bestond die dag een kwart eeuw en de gepensioneerde generaal vierde dat jaar zijn 80e verjaardag.

De onderscheiding is een ronde legpenning met een diameter van 60 millimeter.

Op de voorzijde is generaal Snijders, in burger, afgebeeld. Het omschrift luidt: "GENERAAL C. J. SNIJDERS. 1852. 29 SEPT. 1932.". Op de afsnede van het borstbeeld is de naam van de ontwerper "JAC.J. VAN GOOR" gegrift.
Op de keerzijde is in de bovenste helft van de medaille, in drie evenredige regels, de halfronde tekst "HET GENERAAL SNIJDERS FONDS / VOOR VERDIENSTEN OP / LUCHTVAARTGEBIED" te lezen. Daaronder, horizontaal geplaatst: "AAN", waarna ruimte is opengelaten voor het graveren van een naam.

De medaille kan worden toegekend in goud en in brons. Er is geen lint of baton.

De gouden medaille werd aan Prins Bernhard en aan Ben Droste toegekend.

Decorandi[bewerken]