Cabendadorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cabendadorp
Plaats in Suriname Vlag van Suriname
Cabendadorp (Suriname)
Cabendadorp
Situering
District Para
Coördinaten 5° 23′ 10″ NB, 55° 9′ 6″ WL
Foto's
Cabendadorp op het witte savannezand
Cabendadorp op het witte savannezand
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Cabendadorp is een plaats in Suriname, bewoond door een kleine honderd inheemse Surinamers van het volk Karaïben[1] Cabendadorp is gelegen in het district Para aan de verbindingsweg van Zanderij naar Kraka (aan de Afobakaweg), ongeveer vijftien kilometer vanaf het Johan Adolf Pengel International Airport.

Het dorp is vooral bekend om de pottenbakkerskunst van de familie Toenaé, van wie Julius Leo Toenaé ook bekendheid geniet als verteller.

Het dorp was voor zijn stroomvoorziening afhankelijk van een dieselgenerator, maar eind 2005 werd een begin gemaakt met de aansluiting van het dorp op het elektriciteitsnet. De Stichting Ecosysteem 2000 heeft er een project lopen om de savannegebied te transformeren in vruchtbare teeltgrond (ananas, cassave, banaan, stikstofbinders).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een portret in beeld en tekst van Leo Julius Toenaé is opgenomen in: Michel Szulc-Krzyzanowski (fotografie) & Michiel van Kempen (tekst), Woorden die diep wortelen. Tien vertellers en schrijvers uit Suriname. Amsterdam: Voetnoot, 1992, pp. 11-27.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mevrouw Toenaé met haar keramiek