Paranam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paranam
Plaats in Suriname Vlag van Suriname
Paranam (Suriname (hoofdbetekenis))
Paranam
Situering
District Para
Coördinaten 5° 36′ NB, 55° 5′ WL
Algemeen
Inwoners (1977) 1800
Portaal  Portaalicoon   Suriname
Ligging van Paranam ten noorden van Brokopondo en het Brokopondostuwmeer

Paranam is een plaats in het district Para in Suriname, gelegen aan de linkeroever van de rivier Suriname. In 1977 had de plaats ongeveer 1.800 inwoners.

Paranam ontstond aan het einde van de jaren 30 van de twintigste eeuw als een mijndorp, wat kwam door de Suriname Aluminium Company (Suralco) die in de omgeving bauxiet had ontdekt. De voormalige plantagegronden werden gebruikt om woningen op te bouwen. Dertig jaar later vestigden een aluminiumfabriek en een aluminiumsmelter zich in het dorp, waardoor Paranam van een mijndorp uitgroeide tot een fabrieksstad en het grootste industriële complex van Suriname werd.

Een 70 km lange hoogspanningsleiding zorgt voor de energietoevoer vanuit de waterkrachtcentrale bij het Brokopondostuwmeer in Afobaka naar de aluminiumsmelter in Paranam.

In het dorp zijn onder andere fabriekswoningen, enkele winkels, sportvelden en zwembaden en een medische dienst te vinden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duitse/Engelse Wikipedia
  • C.F.A. Bruijning en J. Voorhoeve (red.): Encyclopedie van Suriname. Amsterdam/Brussel 1977, B.V. Uitgeversmaatschappij Argus Elsevier; ISBN 90-10-01842-3.