Naar inhoud springen

Cahokia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de oude Indiaanse plaats. Zie Cahokia (Illinois) voor de moderne plaats die 16 kilometer zuidwestelijker ligt.
Cahokia
Werelderfgoed cultuur
Cahokia
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Coördinaten 38° 39′ NB, 90° 4′ WL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 198
Inschrijving 1982 (6e sessie)
Kaart
Cahokia (Verenigde Staten)
Cahokia
UNESCO-werelderfgoedlijst

Cahokia is de locatie van een oude Indiaanse stad van de Mississippicultuur die van ongeveer 650 tot 1400 bestond. De stad lag aan de Mississippi, nabij het huidige Collinsville en was in zijn periode de grootste stad ten noorden van de Rio Grande.

Het oppervlak van Cahokia besloeg 8,9 km². Hierop waren 120 kunstmatige aarden heuvels (mounds) door 'moundbuilders' aangelegd, waarvan er nog tachtig behouden zijn. De grootste heuvel is Monks Mound, bestaande uit vier verdiepingen en groter dan de Grote Piramide van Gizeh. Monks Mound is met een oppervlakte van 5 ha en een hoogte van 30 m de grootste prehistorische aarden heuvel op het Noord-Amerikaanse continent.

Cahokia Mounds is een treffend voorbeeld van een complexe chiefdom-samenleving met veel grafheuvel-centra en tal van afgelegen gehuchten en dorpen. Op haar hoogtepunt tussen 1050 en 1150 telde deze agrarische samenleving waarschijnlijk 10.000-20.000 bewoners

Cahokia staat op de Werelderfgoedlijst en is aangemerkt als een National Historic Landmark.

  • William R. Iseminger, Cahokia Mounds. America's First City, 2010. ISBN 1596297344
Zie de categorie Cahokia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.