Calefax

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Calefax Rietkwintet is een Nederlands rietblazerskwintet.

Het ensemble bestaat uit vijf verschillende rietblazers bespeeld door de musici Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot). Het werd in 1985 door onder anderen Raaf Hekkema en Alban Wesly opgericht om een compositie van Willem van Manen te spelen, getiteld het Barlaeus Blaaskwintet[1].

Muziek[bewerken]

Het ensemble speelt klassieke muziek met popmentaliteit. Er wordt staande, regelmatig uit het hoofd zonder bladmuziek gemusiceerd en de concerten worden ter plekke mondeling toegelicht. Omdat er aanvankelijk geen origineel repertoire voor deze bezetting bestond arrangeren en (her)componeren de leden al hun eigen muziek. Ze gebruiken daarbij muziek uit de complete muziekgeschiedenis: renaissance, barok, impressionisme en jazz. Ook schrijven hedendaagse componisten speciaal voor Calefax. Er zijn inmiddels ook andere ensembles ontstaan die deze arrangementen uitvoeren.

Activiteiten[bewerken]

Calefax geeft tientallen concerten per seizoen, waaronder ook in het buitenland. Het ensemble reisde onder andere naar Duitsland, Engeland, Schotland, Spanje, de Verenigde Staten en China. Het ensemble speelt daarbij zowel op podia en festivals voor nieuwe muziek als op oude muziekfestivals. Calefax werkte samen met onder andere het Orlando Consort, Mad Cows Sing, Audible Lifestream, Zapp String quartet, pianist Ivo Janssen, alt Helena Rasker, mezzosopraan Cora Burggraaf, jazz-zangeressen Denise Jannah en Astrid Seriese, het Tony Overwater Trio en choreografe Sanne van der Put. Calefax geeft ook masterclasses en workshops aan amateurmuzikanten en conservatoriumstudenten. Ook heeft Calefax samen met het Concertgebouw in Amsterdam een aantal jeugdvoorstellingen gemaakt.

Cd-opnamen[bewerken]

  • Cd's van Calefax zijn verschenen op het Duitse label MDG en bij Jazz in Motion.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

Calefax ontving de Philip Morris Kunstprijs in 1997, de Kersjes van de Groenekan Prijs in 2001 en de VSCD-prijs Klassieke Muziek in 2005.

Externe link[bewerken]