Callicebus aureipalatii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Callicebus aureipalatii
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Pitheciidae
Geslacht: Callicebus (Springaapjes)
Soort
Callicebus aureipalatii
Wallace et al., 2006
Verspreidingsgebied van callicebus aureipalatii
Verspreidingsgebied van callicebus aureipalatii
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Callicebus aureipalatii is een springaapje dat voorkomt in het Madidi-gebied van Noordwest-Bolivia. Het is onduidelijk of deze soort bij de C. cupreus-groep of de C. moloch-groep binnen Callicebus hoort. Deze soort is genoemd naar het internetcasino GoldenPalace.com, dat bij een veiling om het recht het dier een naam te geven aan het langste eind trok (aureipalatii is Latijn voor "van het gouden paleis"). Naar schatting leven er 26.400 dieren van deze soort.

Dit dier heeft een goudbruine rug, met een wat donkerder voorhoofd. De onderkant van het lichaam is oranje. De staart is donker, maar de punt is veel lichter, bijna wit. De kop-romplengte bedraagt 800 tot 817 mm, de staartlengte 480 tot 524 mm, de achtervoetlengte 93 tot 102 mm, de oorlengte 33 tot 36 mm en het gewicht 900 tot 1000 gram.

Literatuur[bewerken]

  • Wallace, R.B., Gómez, H., Felton, A. & Felton, A.M. 2006. On a New Species of Titi Monkey, Genus Callicebus Thomas (Primates, Pitheciidae), from Western Bolivia with Preliminary Notes on Distribution and Abundance. Primate Conservation 20:29-39.