Sakiachtigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sakiachtigen
Witgezichtsaki (Pithecia pithecia)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Parvorde:Platyrrhini (Breedneusapen)
Familie
Pitheciidae
Mivart, 1865
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sakiachtigen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De sakiachtigen (Pitheciidae) zijn een familie van apen van de Nieuwe Wereld. Tot deze familie behoren behalve de saki's onder andere de springapen, de oeakari's en de nachtaapjes.

Sakiachtigen komen voor in het noorden en midden van Zuid-Amerika, ten oosten van de Andes. Nachtaapjes komen ook verder noordwaarts tot in Panama en zuidwaarts tot in Noord-Argentinië voor. Ze leven voornamelijk in bossen en zijn uitgesproken boombewoners. Het zijn over het algemeen uitgesproken dagdieren, maar de nachtaapjes zijn de enige nachtactieve apen. De sakiachtigen leven voornamelijk in groepsverband.

Sakiachtigen zijn kleine tot middelgrote apen. Soorten verschillen in grootte van de titi's (Callicebus) die 500 tot 750 gram zwaar worden tot de baardsaki's (Chiropotes) die tot 4 kilogram wegen. Ze hebben een dichte, volle vacht, waardoor de dieren steviger lijken dan ze zijn. De vacht is vaak nogal ruig, en verschilt van kleur van zwart, bruin of grijs tot rood en zelfs wit. Enkele soorten hebben een onbehaard gezicht. Ze hebben geen grijpstaart, maar de staart dient om de balans te houden. De oeakari's hebben zelfs een vrij korte, stompe staart.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de familie behoren vier of vijf nog levende geslachten in twee of drie onderfamilies. De nachtaapjes worden soms in een eigen familie, Aotidae, geplaatst. De onderfamilie Callicebinae bevat naast de titi's ook de uitgestorven West-Indische apen. De hele familie zelf wordt soms samen met de grijpstaartapen in een familie geplaatst, de Atelidae.