Kapucijnapen en doodshoofdaapjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kapucijnapen en doodshoofdaapjes
Grijsgroen doodshoofdaapje (Saimiri sciureus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Parvorde:Platyrrhini (Breedneusapen)
Familie
Cebidae
Bonaparte, 1831
Verspreidingsgebied van de Cebidae in 1897
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kapucijnapen en doodshoofdaapjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De kapucijnapen en doodshoofdaapjes (Cebidae) zijn een familie van de orde primaten (Primates). De wetenschappelijke naam van de familie werd in 1831 gepubliceerd door Karel Lucien Bonaparte.[1] Tot deze Zuid-Amerikaanse familie behoren de kapucijnapen en de doodshoofdaapjes. Vroeger werden ook de klauwaapjes en nachtaapjes tot deze familie gerekend.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn vrij kleine soorten. De Cebidae verschillen in grootte van het geel doodshoofdaapje (Saimiri oerstedii), dat 26 tot 30 centimeter lang en 600 tot 950 gram zwaar wordt, tot de bruine kapucijnaap (Cebus apella), die 32 tot 56,5 centimeter lang en 1,9 tot 4,8 kilogram zwaar wordt.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Ze eten voornamelijk vruchten en insecten. Ze leven voornamelijk in groepjes in bomen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Cebidae leven voornamelijk in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, alhoewel sommige soorten zich ook in drogere bossen wagen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen werden de slingerapen, brulapen, oeakari's en alle andere Zuid-Amerikaanse apen tot de Cebidae gerekend, terwijl de klauwaapjes een eigen familie hadden, de Callitrichidae. Genetisch onderzoek wees echter uit dat de kapucijnaapjes en doodshoofdaapjes nauwer verwant zijn aan de klauwaapjes, waardoor deze dieren in één familie werden geplaatst. De klauwaapjes zijn echter morfologisch en genetisch genoeg verschillend, om een eigen familie te zijn. De overige Zuid-Amerikaanse apen worden in één of twee andere families geplaatst. De positie van de nachtaapjes is vooralsnog onduidelijk, maar waarschijnlijk zijn het primitieve verwanten van de Cebidae.

Deze familie bestaat uit 3 geslachten met 20 soorten.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]