Grijsgroen doodshoofdaapje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grijsgroen doodshoofdaapje
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Saimiri sciureus-2 Luc Viatour.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Cebidae
Geslacht: Saimiri (Doodshoofdaapjes)
Soort
Saimiri sciureus
(Linnaeus, 1758)
Verspreidingsgebied van het grijsgroen doodshoofdaapje
Verspreidingsgebied van het grijsgroen doodshoofdaapje
P4030049.JPG
Afbeeldingen Grijsgroen doodshoofdaapje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Het grijsgroen doodshoofdaapje (Saimiri sciureus) is een kleine apensoort uit het noorden van Zuid-Amerika, behorende tot de doodshoofdaapjes (Saimiri).

Kenmerken[bewerken]

Zoals zijn naam aangeeft, heeft het grijsgroen doodshoofdaapje een olijf- tot grijsgroene vacht. De buik is lichtgeel en de ledematen zijn oranjegeel van kleur. Het gezicht, de keel en de oren zijn wit, de snuit zwart. De kruin is donkergroen tot grijs tot zwart van kleur. Hij heeft geen grijpstaart. Hij wordt 26 tot 37 centimeter lang en 550 tot 1250 gram zwaar. De staart is 35 tot 45 centimeter lang. Mannetjes en vrouwtjes zijn ongeveer even groot: vrouwtjes zijn meestal 28 tot 37 centimeter lang en 650 tot 1250 gram zwaar, mannetjes zijn 27 tot 37 centimeter lang en 550 tot 1150 gram zwaar.

Leefwijze[bewerken]

Saimiri sciureus-1 Luc Viatour.jpg

Het doodshoofdaapje is een sociaal boombewonend dagdier, die voornamelijk in boomkruinen leeft. Hij springt van tak naar tak door de boomkruinen. 's Nachts slaapt hij tussen dichte takken. Ze eten vruchten en insecten, aangevuld met gekko's en andere hagedissen, vogeleieren en jonge vogeltjes.

Voortplanting[bewerken]

Hij leeft voornamelijk in familiegroepjes, die zich soms aansluiten tot grotere groepen van meer dan honderd dieren. Groepen van meer dan vijfhonderd dieren zijn waargenomen. Vrouwtjes trekken het meest op met mannetjes. Het vrouwtje krijgt na een draagtijd van 168 tot 182 dagen één jong, die eerst op de buik, later op de rug wordt gedragen. Het jong wordt verzorgd door de moeder. Andere vrouwelijke groepsleden, meestal oudere dochters van de moeder die zelf nog geen jongen hebben, zullen op het jong passen en het bij zich dragen als de moeder aan het foerageren is.

Jacht[bewerken]

Grijsgroene doodshoofdaapjes worden regelmatig gevangen voor de illegale huisdierhandel, en ook worden ze bejaagd voor lokaal gebruik als huisdier, voedsel of lokaas. Desondanks behoort het grijsgroen doodshoofdaapje tot de meest algemene apensoorten van het Amazonebekken, en is hij niet in zijn voortbestaan bedreigd.

Verspreiding[bewerken]

Het grijsgroen doodshoofdaapje komt in het noorden van Zuid-Amerika voor. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit tussen de Andes in het westen, de Atlantische Oceaan in het oosten en de Amazone in het zuiden, van Colombia en Noord-Peru tot Noordoost-Brazilië, de Guyana's en Venezuela. Hij leeft voornamelijk in regenwouden, in de buurt van rivieren en meren, van kustwouden tot op 2000 meter hoogte in de bergen.